Mursi'nin idam kararına tepkiler
Ajanslar

1

Erzurum’dan Muğla’ya, Iğdır’dan Manisa’ya kadar binlerce kişi, darbecilerin kukla mahkemesine lanet yağdırarak hapistekilerin serbest bırakılmasını istedi. İstanbul’daki eylemde, Mısır Başkonsolosluğu'nun duvarına denizden Mursi resmi ve Rabia işareti yansıtıldı.

Mursi'nin idam kararına tepkiler

İHH İnsani Yardım Vakfı öncülüğünde toplanan vatandaşlar, Üsküdar ve Eminönü'nden hareket eden teknelerle, Bebek'te bulunan Mısır Başkonsolosluğu açıklarına gelerek gösteri düzenledi. Teknelerden, Muhammed Mursi ve Esma Biltaci'nin fotoğrafları ile Rabia işaretleri, projektörlerle başkonsolosluk binasına yansıtıldı. Teknede bulunanlar, ellerinde Türkiye ve Mısır bayraklarıyla “Defol Sisi, seninleyiz Mursi”, “Mısır halkı yalnız değildir” sloganları attı.

Mursi'nin idam kararına tepkiler

UYGULANIRSA KAOS BAŞLAR

İHH İnsani Yardım Vakfı Başkanı Bülent Yıldırım, yaptığı açıklamada, Mısır'da Mursi ve arkadaşları için verilen idam kararlarını kabul etmediklerini dile getirdi. İslam dünyasına seslenen Yıldırım, “Buradan İslam dünyasına sesleniyorum, İslam dünyası içindeki Şia dünyasına sesleniyorum, Sünni dünyaya sesleniyorum, aklınızı başınıza alın. Suriye'de birbirinizi öldürdünüz. İsrail'in ekmeğine yağ sürdünüz. İsrail oturdu, size güldü. Şimdi de aynı savaşı Sisi başlatıyor. Ben uyarıyorum, dünyayı tanıdım, bütün savaşları gördüm, eğer bu idam kararları uygulanırsa, Allah korusun, Mısır'da önü alınmayacak iç karışıklıklar ve kaos başlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Mursi'nin idam kararına tepkiler

BATI'NIN DEĞİŞME İHTİMALİ YOK

Yıldırım, Batı dünyasına da seslenerek “Koalisyon güçleri, sizin Sisi'yi bombalamanız gerekiyor, Esad'ı bombalamanız gerekiyor ama gittiniz Suriye halkını bombaladınız, direnişçileri bombaladınız, çocuklarını korumak isteyenleri bombaladınız, kadınları korumak isteyenleri bombaladınız. Amerika sen de iki yüzlüsün, Avrupa sen de iki yüzlüsün. Artık sizin değişme ihtimaliniz olmadığını bütün dünya görüyor” şeklinde konuştu.

ATEŞ MISIR'LA SINIRLI KALMAZ

Bir gazetecinin, “Siz Ortadoğu'yu en iyi bilen insanlardan birisiniz. İnfaz kararları uygulanırsa Mısır'ı ve Ortadoğu'yu ne bekliyor?” şeklindeki sorusu üzerine Yıldırım, İhvan-ı Müslimin'in Sünni dünyanın en organize gücü olduğunu aktardı. Hareketin Ortadoğu'dan Uzak Asya'ya, Uzak Doğu'ya kadar çok güçlü olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Kendi mensupları 100 milyona yakın olmakla birlikte bu sadece Mısır'ı da kaplamaz, Suudi Arabistan'da da İhvan çok güçlüdür. O nedenle darbeye destek veren Suud rejimi, eski rejimi, şimdi Kral'ın daha farklı düşündüğünü umuyorum, bir an önce hatasından vazgeçip Sisi'yi ikna etmeli ve hapishanede olan herkesin serbest bırakılmasını sağlamalı” değerlendirmesinde bulundu.

Mursi'nin idam kararına tepkiler

DÜNYA BEŞTEN BÜYÜKTÜR

İHH'nın denizde yaptığı eyleme ek olarak konsolosluğun kapısı da hareketliydi. AK Parti İstanbul Gençlik Kolları, Saadet Partisi, Anadolu Gençlik Derneği de Mısır'ın İstanbul Başkonsolosluğu'nun kapısının önünde toplanarak gösteri düzenledi. Kalabalık grup, “Darbeci mahkemeleri tanımıyoruz”, “Dünya beşten büyüktür”, “Mısır halkı yalnız değildir” yazılı dövizler taşıyarak tekbir getirdi. Türk ve Mısır bayrakları ile Rabia flamaları taşıyan gruptakiler “Darbeci Sisi hesap verecek”, “İstanbul'dan Mısır'a direnişe bin selam”, “Kahrolsun Sisi seninleyiz Mursi” sloganları attı.