Mustafa Varank böcek davasında tanık olarak ifade verdi
AA

mustafa varank

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başbakanlığı sırasında çalışma ofisine "böcek" olarak adlandırılan dinleme cihazı konulmasıyla ilgili 13 kişi hakkında açılan davada, böceklerin bulunduğu sırada olay yerinde olan dönemin Başbakanlık Müşaviri, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mustafa Varank "tanık" olarak dinlendi.

ARAMA-TARAMA EKİBİNİN BAŞINDA BEN VARDIM

Varank, olay tarihinde Başbakan Müşaviri olduğunu bildirerek, şunları söyledi:

"O tarihteki Başbakanlık Müsteşarımız Efkan Ala, arama tarama faaliyetlerinin verimli olup olmadığının kontrol amaçlı MİT Müsteşarı ile görüşmüş ve 'Sizin ekipmanlarla da bu işi yapalım' demiş. Bunu Cumhurbaşkanımıza (Erdoğan) arz etmişler. Cumhurbaşkanımız bana, MİT ekibinin başında bulunmam için talimat verdi. Daha önce korumaların yaptığı faaliyetlerde de başlarında durmuştum. Cumhurbaşkanımızın konutuna gidecekleri zaman başlarında dururdum.

PRİZDE DÜZENEK ÇIKTI

Cumhurbaşkanımızın o dönemde ameliyatı vardı, fırsat olduğu vakit MİT'e bu işin yapılabileceğini söyledim. Ben ve başlarında B.A'nın olduğu 3 kişilik MİT ekibi Keçiören'deki ofislerden başladık. Orada Cumhurbaşkanımızın 2 tane ofisi var. Arama-taramaya 1 nolu daireden başladık. Bir süre sonra elinde anten şeklinde alet olan arkadaş sinyal tespit ettiğini söyledi. Sinyalin bulunduğumuz daireden gelmediği anlaşıldı. Yan tarafta, Sayın Cumhurbaşkanımızın kütüphanesi vardı. Sinyalin, orada telefonların bulunduğu konsolun olduğu yerden geldiği tespit edildi. Çoklu priz kapatıldığında sinyalin kesilmediği, fişten çekildiğinde kesildiği belirlendi. Bir aletle, prizin röntgenini çektiler ve içinde kabloları olan düzenek çıktı."

MAHREM GÖRÜŞMELERİN YAPILDIĞI ODA

AK Parti Genel Merkezi, Başbakanlık Merkez Bina ve Başbakanlık Resmi Konutlarında da arama-tarama yaptıklarını anlatan Varank, "Sayın Cumhurbaşkanımızın evinin altındaki kütüphanesi çok sık kullandığı bir yer değildi ama devletin güvenliği açısından çok mahrem görüşmeleri yaptığı bir yer olduğunu söyleyebilirim. Bu görüşmelerin içeriğini ve katılımcılarını ancak üç dört kişi bilebilir" dedi.

Erdoğan'ın, o dönemde Başbakanlık Resmi Konutu'nu sıkça kullandığını, burada jammer bulunduğunu, ancak bu aletlerden verim alınamadığına şahit olduğunu ifade eden Varank, "Özellikle 3G çıktıktan sonra doğru dürüst telefon sinyallerini bile kesmediğine şahidim" dedi. Varank, jammerların çalışmadığı, verimsiz olduğu, sık sık arıza yaptığı, dinleme cihazlarını kesmediği, yenilerinin alınması gerektiğine ilişkin bir rapor bulunduğunu bildirdi, ancak kriptolu telefonların karasal hattan çalıştığı için jammerdan etkilenmeyeceğine dikkati çekti.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)