NASA'dan Mars'ta okyanus iddiası
AA

Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) araştırmacıları, güneş sisteminin dördüncü gezegeni Mars'ta bir zamanlar büyük bir okyanus olduğunu ileri sürdü.

MARS'TA OKYANUS

"Science" dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim adamları yaklaşık 4 milyar yıl önce Mars'ta Dünya'daki Kuzey Buz Denizi'nden daha büyük bir okyanus bulunduğunu düşünüyor.

MARS'TAKİ İKİ ÇEŞİT SU İNCELENDİ

Mars atmosferinde bulunan iki çeşit suyu inceleyen araştırmacılar, suların birbirlerinden farklı olduğunu ortaya çıkardı. İlkinin, iki hidrojen ve bir oksijen atomundan oluşan "sıradan su - H2O" olduğu belirlendi. Diğerinin ise hidrojen yerine ağır hidrojen (döteryum) izotopuna sahip, yoğunluğu yüksek "ağır su - HDO" olduğu tespit edildi.

NASA'dan Mars'ta okyanus iddiası

MARS'TA NE KADAR SU OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

NASA'nın Goddard Uzay Uçuş Merkezi'nden Geronimo Villanueva, Kızıl Gezegen'in atmosferinde bulunan su ile yüzeyinden alınan toprak örneklerini inceleyerek bir zamanlar Mars'ta ne kadar su olduğunu tahmin edebildiklerini söyledi.

Araştırmada, Mars'a gönderilen uzay araçlarının aktardığı verilerle 10 metrelik Keck II teleskopu, NASA'nın Kızılötesi Teleskop Merkezi ve Avrupa Güney Gözlemevi'nin Şili'deki teleskobunu kullandıklarını kaydeden Villanueva, HDO ve H2O'nun Mars atmosferindeki oranını hesapladıklarını belirtti. Villanueva, hesaplamaların zaman içinde Mars'ın atmosferinde meydana gelen değişimleri ve gezegenin kaybettiği su miktarını tahmin etmelerine yardımcı olduğunu açıkladı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)