Nazlı Ilıcak Kimdir?

nazlı ılıcak

Nazlı Ilıcak, 1944 yılında Ankara’da dünyaya geldi. Babası Demokrat Parti döneminde Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı yapmış olan Muammer Çavuşoğlu’dur. Annesi İhsan Çavuşoğlu’dur. Abisi Ömer Çavuşoğlu Fenerbahçe’de yöneticilik yapmıştır.

Eğitimi

Okulun ilk yıllarını TED Ankara Koleji’nde geçiren Ilıcak, lise öğrenimini bir Fransız okulu olan Notre Dame de Sion Lisesi’nde tamamladı. Üniversite eğitimi için Lozan Üniversitesi’ne giden Ilıcak, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde (Ecole de Sciences Sociales et Politiques, 1967) eğitimini sürdürdü.

Yıllar 1969’u gösterirken o dönemin Tercüman gazetesi sahibi Kemal Ilıcak'la evlenip iki çocuğu oldu. 1993’te Kemal Ilıcak beyin kanamasından öldü. İkinci evliliği bir yıl sonra Emin Şirin’le oldu. Bu evliliği ise 2003 yılında boşamasıyla son buldu.

Gazeteciliği

Babası Muammer Çavuşoğlu’nun 1972 yılında vefatından sonra kendini boşlukta hisseden Ilıcak, hiç ilgilenmediği gazeteciliğe başladı.  Tercüman’ın bulmaca bölümüne bakan Ilıcak, 27 Mayıs nedeniyle ilgisini siyasete kaydırdı. İlk işi röportaj yapmak oldu. Ardından başyazar, devamında Tercüman’ın ikinci gazetesi Bulvar’da imtiyaz sahipliği görevini yürüttü. Tercüman ve Bulvar harici yazı yazdığı gazeteler ise şunlardır: Meydan, Hürriyet, Akşam, Yenişafak, Takvim, Sabah ve Bugün.

Mahkûmiyet Günleri

12 Eylül olaylarından sonra sivri diliyle başı sıkça belaya girdi. Turgut Özal’la yıldıza barışmayan yazar, Milli Güvenlik Konseyi’ne karşı hareket etmesi nedeniyle 5 Ocak 1983 yılında 3 ay süreliğine Sağmalcılar Cezaevi’nde kaldı.

Siyasete Giriş

İlk siyasi deneyimini 1999 yılındaki genel seçimlerde Fazilet Partisi'nden İstanbul milletvekili olarak yaşadı. Koalisyon hükümetinin bulunduğu dönemde, Merve Kavakçı'nın koluna girerek türbanlı olarak meclis salonuna girmesine eşlik etti. İçinde bulunduğu Fazilet Partisi'nin, 22 Haziran 2001'de Anayasa Mahkemesi'nce kapatılmasıyla milletvekilliği düşürüldü. Bunun sonucu olarak 5 yıl siyaset yasağına çarptırıldı. Son olarak 2011 genel seçimlerinde AK Parti'den aday adayı olsa da aday gösterilmedi.