Netanyahu'dan Rusya'ya İran sitemi
AA

Netanyahu'dan Rusya'ya İran sitemi

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu telefonda S-300 uzun mezilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırılmasını konuştu.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Netanyahu, Putin'e S-300 yasağının kaldırılmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.

"ORTADOĞU'DA İSTİKRAR DAHA DA BOZULACAK"

Netanyahu, görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada, "(Rusya'nın) İran’a gelişmiş silahları satma kararı, Tahran ile 5+1 ülkeleri arasında masada duran, tehlikeli nükleer anlaşmanın doğrudan bir sonucudur. İran ile yapılacak anlaşmanın Ortadoğu’da güvenliği arttıracağını gerçekten savunabilecek biri var mı?" ifadesini kullandı.

Başbakanlık basın ofisinden yapılan açıklamaya göre de Netanyahu görüşmede, "Rusya’nın İran’a S-300 füzeleri satması, Tahran’ın bölgedeki saldırganlığını cesaretlendirecek ve Ortadoğu'daki istikrarı daha da bozacaktır" yorumunu yaptı.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre ise Putin, konuyla ilgili Netanyahu'ya, "S-300'lerin taktik ve teknik özelliklerinin tamamen savunma amaçlı olduğunu ve İsrail dahil bölgedeki diğer ülkelerin güvenliğine tehdit oluşturmayacağını" söyledi.

Kremlin Sarayı'ndan önceki gün yapılan açıklamada, Putin’in imzaladığı kararnameyle S-300 uzun menzilli hava savunma sistemlerinin İran'a teslimatına yönelik yasağın kaldırıldığı bildirilmişti.

Uçak ve balistik füzelere karşı etkili olan S-300 füzeleri, gelişmiş hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendiriliyor.

İran ile Rusya, ABD, Fransa, İngiltere ve Çin ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri, İran'ın nükleer programı üzerinde aylardır süren müzakereler sonucunda bu ay başında uzlaşıya varmıştı. 30 Haziran'a kadar nihai anlaşmaya varılması planlanan uzlaşıyla İran, yıllardır ABD, AB ve BM tarafından uygulanan yaptırımların kaldırılmasını istiyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)