Nihat Hatipoğlu: Piyango ve loto haramdır

Nihat Hatipoğlu: Piyango ve loto haramdır

A Haber'de Özlem Denizmen'in sunduğu kişisel finans programı Para Durumu'na konuk olan ünlü ilahiyatçı Nihat Hatipoğlu herkesi merak ettiği soruya yanıt verdi.

"PARADA MERHAMET YOKTUR"

İslam'a göre zenginlik ve helal para tanımının ele alındığı programda Hatipoğlu: "Helal para; hakkı verilerek, kimsenin gücü imkanı gasp edilmeden harama bulaşılmadan kazanılan paradır. Haram para nedir; faiz parası, kumar parası, hırsızlık parası, dolandırıcılıkla alınmış para, rüşvetle alınmış para, başkasına söylediğinde utanacağın para haram parasıdır. Başkasının hakkı hukuku devreye giriyorsa o para haram paradır. Aklınla, alın terinle, ticaret yaparak, ölçülü ve insaflı hareket ederek kazandığın para helal paradır. Parada merhamet yoktur, merhamet sende, senin elinde olacak." dedi.

AT YARIŞI VE BİLGİ YARIŞMASI

Yarışmadan kazanılan paraların helal mi haram mı olduğu konusuna da değinen ünlü ilahiyatçı şu ifadelere yer verdi: "At yarışı yapıyorsunuz, yarışanlar kendi aralarında bahis oynayabilirler, ama başkasının o yarış üzerine para vermesi haramdır. İki kişi televizyonda bilgi yarışmasına çıkmış, bunun karşılığında para veriliyor, bunun karşılığında başkasının hakkına tecavüz edilmiyor, bilgi yarışmanın sonunda yarışmayı kazandınız, bir ev kazandınız deniliyor bunda bir haramlık söz konusu değildir. Parayı 50 kişi yatırıyor, bir kişi kazanıyor. O haramdır. Piyango ve loto haramdır, helal olmayan alışverişlerdir."