Obama Başbakan Erdoğan ve Mursi'ye sert çıktı

Obama Başbakan Erdoğan ve Mursi'ye sert çıktı

Her konuşmasında İsrail'in arkasında olduğunu söyleyen ABD Başkanı Barack Obama, Gazze'de yaşanan şiddet konusunda yaptığı konuşmada, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye tavır alan sözler sarf etti. "Yeryüzünde sınırlarının dışından atılan füzelerin vatandaşlarının üzerine yağmasını hoşgörecek bir ülke yoktur" diyen Obama, Gazze'de yaşanan son çatışmalardan ABD tarafından terörist bir örgüt olarak görülen Hamas'ın füzelerini sorumlu tuttu.

"VATANDAŞLARIN ÜZERİNE FÜZE YAĞDIRILMASINI HOŞ GÖRECEK ÜLKE YOKTUR"

ABD Başkanı Barack Obama, Asya gezisinin ilk durağı olan Tayland'ın başkenti Bangkok'ta Tayland Başbakanı Yingluck Şinavatra ile görüştü. Obama görüşmenin ardından Yinluck ile birlikte düzenlediği ortak basın toplantısında, yeniden ABD başkanı seçilmesinin ardından ilk gezisini Asya'ya yapmayı planlamasının tesadüfi olmadığını söyledi. ABD'nin bir Pasifik ülkesi olduğunu vurgulayan Obama, Asya Pasifik bölgesinin ABD için istihdam yaratmanın yanı sıra güvenlik ve refahını geliştirmek açısından da kritik öneme sahip olduğunu belirtti.

Obama, Asya'ya yaptığı üç günlük gezinin ilk durağı olan Tayland'da yaptığı konuşmada şunları söyledi: "Önce olayları tetikleyen şeyin sayıları gittikçe artan ve sadece İsrail'e düşmekle kalmayıp, insanların yaşadığı başka yerlere de düşen füzeler olduğunu anlayalım. Yeryüzünde sınırlarının dışından atılan füzelerin vatandaşlarının üzerine yağmasını hoşgörecek bir ülke yoktur."

Obama Başbakan Erdoğan ve Mursi'ye sert çıktı

İSRAİL'E TAM DESTEK

Obama, Amerika Birleşik Devletleri'nin "İsrail'in kendisini savunma hakkına tam destek" verdiğini de söyledi. Ancak, Gazze'de askeri hareketliliğin arttırılmasından yana olmadığını da sözlerine ekledi.

"ERDOĞAN VE MURSİ'YE SÖYLEDİĞİM ŞUDUR"

Tayland'da düzenlediği basın toplantısında Erdoğan ve Mursi'ye karşı çıkışta bulunan Obama şunları söyledi: "Benim Cumhurbaşkanı Mursi ve Başbakan Erdoğan'a söylediğim şudur: Filistin davasını savunanlar anlamalıdır ki Gazze'de durumun daha da tırmandırılması, bizi iki devletli bir çözüme götürecek herhangi bir barış yolunun çok daha ileri bir tarihe itelenmesine neden olacaktır."