Obama Hagel'in istifasını kabul etti

hagel

Obama'nın kabinesinde Yahudi lobisine mesafeli olan tek bakan olarak bilinen Hagel istifa etti, Obama Hagel'in istifasını kabul etti.

Hagel’in görevinden ayrıldığına yönelik haberlerden kısa bir süre sonra Obama, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ve Hagel, Beyaz Saray’da kameralar karşısına geçerek açıklama yaptı.

Obama Hagel'in istifasını kabul etti İZLE

OBAMA TEŞEKKÜR ETTİ

Hagel’e hizmetlerinden dolayı teşekkür eden Obama, Hagel’in halefi Senato’dan onaylanması tamamlanana kadar da Savunma Bakanlığı görevine devam edeceğini kaydetti.

Obama Hagel'in istifasını kabul etti

"ÖRNEK BİR SAVUNMA BAKANI"

Obama, Hagel’e bu görevi teklif ettiği dönemde Savunma Bakanlığı alanında büyük bir değişimden geçildiğini belirterek, Afganistan’dan Amerikan askerlerinin çekilmekte olduğunu hatırlattı. Bu süreçte Hagel’in gösterdiği başarılara değinen Obama, bunun yanında Irak ve Suriye konusu, Ebola ile mücadele gibi birçok alanda Hagel’in görevini başarıyla yürüttüğünü ve “örnek bir savunma bakanı” olduğunu dile getirdi.

Obama Hagel'in istifasını kabul etti

"İSTİFA ETMEK İÇİN UYGUN BİR ZAMAN"

Obama, geçen ay başkanlığının son iki yılını konuşurken Hagel’in kendisi için bu dönemin görevini sonlandırmak için “uygun bir zaman” olduğunu belirttiğini aktardı.

İSRAİL KARŞITI

Ilımlı Cumhuriyetçi kanattan olan Hagel, ABD'nin müdahaleci politikalarına eleştirileri, özellikle İran, İsrail ve Yahudi lobisi ile Pentagon bütçesi konularındaki bazı açıklamaları nedeniyle ABD'deki kimi çevrelerin tepkisini almış bir isim.

SIKI ATATÜRK HAYRANI

Adaylığının Senato'da onaylanması halinde ABD Savunma Bakanlığı makamına oturan ilk Vietnam Savaşı gazisi olacak Hagel, Türk-Amerikan ilişkilerinin de güçlü bir savunucusu ve sıkı bir Atatürk hayranı.

YAHUDİ LOBİSİ MUHALEFET ETMİŞTİ

Hagel, savunma bakanı olarak görevine resmen başlamadan önce, Yahudi lobisinin ağırlığının bulunduğu Senato'dan onay alırken oldukça zorlanmıştı.

Obama’nın ulusal güvenlik ekibindeki tek Cumhuriyetçi isim olan 68 yaşındaki eski Nebraska senatörü Hagel, Şubat 2013’den beri Pentagon’da bulunuyordu.