Öcalan'ın yol haritası AİHM'de

Öcalan'ın yol haritası AİHM'de

Vatan Gazetesi'nden Hale Gönültaş'ın haberine göre: Öcalan'ın kalıcı çözüm planı belli oldu...

Çözüm planına göre devlet ve hükümet ile mutabakat sağlanması durumunda PKK kalıcı ateşkes ilan edecek ve Türkiye sınırları dışına çekilecek.

İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan, Kürt sorunun çözümüne yönelik hazırladığı yol haritasında, çözüm için devlet heyet ve hükümet ile mutabakat sağlanması durumunda PKK'nın kalıcı ateşkes ilan edebileceğini açıkladı. Öcalan, uluslararası bir denetim mekanizması ile Türkiye'deki unsurlarını sınır dışına çekebileceğini belirtti. Abdullah Öcalan, kendi koşullarının düzeltilmesini de talep etti.

2009'da hazırladı şimdi AİHM'de

Öcalan, hükümetin 2009 Temmuz'un da açıkladığı "Demokratik Açılım" projesine destek vermek amacıyla "yol haritası" hazırlamıştı. Öcalan'ın 15 Ağustos 2009'da kamuoyuna duyurulacağı belirtilen "yol haritası" cezaevi yönetimi tarafından avukatlarına verilmemişti. Ankara, geçen yıl Aralık'ın son günlerinde Öcalan'ın savunma niteliği de taşıyan yol haritasını AİHM'e gönderdi. Avukatlar, 9 Eylül 2009'da Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'na ardından ise Adalet Bakanlığı'na başvurarak, "yol haritasını" istedi. Her iki kurumdan da yanıt alamayan avukatlar, ardından AİHM'e bildirimde bulunarak, 'yol haritası'nın kendilerine verilmesini talep etti. AİHM, Öcalan'ın Kürt sorununun çözümüne yönelik yol haritasını avukatlarına teslim etti.

Öcalan 'yol haritası'nda, devlet ile hükümetin mutabakatının oluşması ve Kürt tarafının da destek vermesi durumunda PKK'nın kalıcı ateşkes ilan edebileceğini açıkladı. Öcalan, kalıcı ateşkesin sağlanmasının ardından, silahların bırakılması, Kandil'deki unsurların tekrar sosyal yaşama geçirilmeleri yönünde şu çözüm önerilerini sıraladı:

Hakikat Komisyonu kurulmalı

Hükümetin inisiyatifiyle TBMM'nin onayından geçmiş ve hazırlayacağı önerilerle hukuki engellerin kaldırılmasına yardımcı olacak bir Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu'nun teşkil edilmesi. Komisyonun teşkilinde tüm taraflar arasında azami muvafakat aranacaktır.

Komisyonda itirafa af önerisi

Bu komisyonda yapılacak itiraflar ve savunmalara bağlı olarak bir af müesesesi önerilerek TBMM'ne sunulacaktır.

PKK'lıların yurt dışına çekilmesi

Yasal engellerin bu biçimde kaldırılması halinde, PKK yasadışı konumdaki varlığını ABD, AB, BM, Irak Kürt Federe Yönetimi ve Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin içinde bulunacağı bir kurulun denetiminde Türkiye sınırlarının dışına çıkarabilecektir. Daha sonra bu güçlerini kontrollü olarak değişik alan ve ülkelerde üslendirebilecektir. Bu aşamada önemli olan kritik nokta, PKK siyasi tutuklu ve hükümlülerinin bırakılmasıyla PKK silahlı güçlerinin sınır dışına çekilmesinin birlikte planlanmasıdır. "Biri diğeri olmadan olmaz" ilkesi geçerlidir.

Sürgünde yaşayanlar dönecek

Demokratikleşmenin anayasal ve yasal adımları atıldıkça tekrar silahlara başvurmanın zemini kalmayacaktır. PKK'de görev almış olanlar başta olmak üzere, uzun yıllardan beri sürgün yaşayan, vatandaşlıktan çıkarılmış ve mülteci konumuna düşmüş olanların peyderpey yurda dönmesi başlayacaktır. KCK faaliyetlerinin yasallık kazanmasıyla PKK'nın Türkiye sınırları dahilinde faaliyet göstermesine gerek kalmayacaktır. Her bakımdan legal demokratik siyasal, sosyal, ekonomik ve kültürel faaliyetler esas alınacaktır.

Öcalan için makul çözüm...

Bu aşamalı planın hayata geçmesinde konumum stratejik önem arz etmektedir. Planın Öcalansız yürüme şansı çok sınırlıdır. Dolayısıyla konumuma ilişkin makul çözümler geliştirilmek durumundadır.

Öcalan çözüm için devrede kalacak

Hükümetin çözüme yönelik adım atmaması durumunda "1 Mart itibariyle devreden çekileceğim" diyen İmralı'da tutuklu bulunan Abdullah Öcalan ile görüşme iki hafta gecikmeli olarak gerçekleşti.

PKK'nın, Öcalan'dan gelen açıklamaları beklemeden eylemsizliği sona erdirmesinin ardından gözler İmralı'dan gelecek mesajlara çevrildi. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna yansıması beklenen görüşmenin içeriğinde, Öcalan'ın avukatlarına çözüme yönelik "olumlu" mesajlar verdiği öğrenildi. Öcalan'ın bir süre daha çözüm için devrede kalacağı belirtilirken, PKK'nın "eylemsizliğin anlamını yitirdiği" teziyle "savunmada kalınacak, saldırıda bulunulmayacak" yönünde aldığı kararı, 12 Haziran seçimlerine kadar uzatabileceği ifade edildi.