Olağanüstü hal ilan edildi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MGK ve Bakanlar Kurulu toplantılarının ardından "MGK'da darbe girişimin tüm unsurlarıyla bertaraf edilmesi için olağanüstü hal ilan edilmesini tavsiye kararı alındığını" ifade etti.

3 AYLIK OHAL İLAN EDİLDİ

Cumhurbaşkanı devamında, Bakanlar Kurulu kararıyla "3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edilmesinin kararlaştırıldığını" duyurdu.

"ÖZGÜRLÜKLERİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN"

Erdoğan, bu uygulamanın kesinlikle demokrasiye, hukuka ve özgürlüklere karşı olmadığının altını çizdi: "Tam tersine bu, değerleri koruma ve güçlendirme amacına yöneliktir"

3 ay süreyle olağanüstü hal ilan edildi VİDEO

OHAL SÜRECİ HAKKINDA

Olağanüstü hal bir "sokağa çıkma yasağı" değildir. Olağanüstü hal yaşadığımız darbe girişimi gibi ülkeyi tehdit eden dönemlerde devletin daha hızlı ve etkin çalışmasını sağlar.

Anayasanın 120. maddesi ‘olağanüstü hal’ durumunu düzenliyor.

120. maddeye göre, “Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini veya temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik yaygın şiddet hareketlerine ait ciddi belirtilerin ortaya çıkması veya şiddet olayları sebebiyle kamu düzeninin ciddi şekilde bozulması hallerinde” Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, MGK’nın da görüşünü aldıktan sonra yurdun bir veya birden fazla bölgesinde veya bütününde, süresi 6 ayı geçmemek üzere OHAL ilan edebiliyor.

Bu karar Resmi Gazete’de yayımlanıyor ve hemen TBMM’nin onayına sunuluyor.

Meclis, Bakanlar Kurulu’nun istemi üzerine her defasında 4 ayı geçmemek üzere süreyi uzatabiliyor ya da OHAL’i kaldırabiliyor.

OHAL süresince, Cumhurbaşkanı başkanlığında toplanan Bakanlar Kurulu, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, kanun hükmünde kararnameler (KHK) çıkarabiliyor. Bu kararnameler, Resmi Gazete’de yayımlandığı gün TBMM’nin onayına sunuluyor.

"EKONOMİNİN İŞLEYİŞİ GEÇEN HAFTA NASILSA ÖYLE DEVAM EDECEK"

Olağanüstü Hal Uygulaması’nın ardından açıklamalarda bulunan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, sermaye kısıtlaması olmayacağını söyleyerek, “Ekonominin işleyişi geçen hafta nasılsa öyle devam edecek. Rasyonel politika çerçevesi devam edecek. Tasarrufların artışını sağlayacak reformlar yapılacak. Asla sermaye üzerinde bir sınırlama olmayacak” dedi.

Olağanüstü hal ilan edildi