Paris'teki saldırıya uluslararası tepkiler

paris

Paris'te dinler hakkında yaptığı alaycı karikatürlerle anılan mizah dergisi Charlie Hebdo'ya düzenlenen silahlı saldırı uluslararası tepki gördü. 12 kişinin hayatını kaybettiği saldırı sonrası ülke liderleri saldırıyı kınayan açıklamalarda bulundu.

BEYAZ SARAY'DAN JET KINAMA

İlk açıklama Beyaz Saray’dan geldi. Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Saldırıyı mümkün olan en kuvvetli şekilde kınıyoruz" ifadeleri kullanıldı. Sözcü Josh Earnest, "Beyaz Saray'daki herkes, saldırıda hayatını kaybedenlerin ya da yaralananların ailelerinin yanında" dedi.

CAMERON: ŞİDDETLE KINIYORUM

İngiltere Başbakanı David Cameron, Paris'te meydana gelen silahlı saldırıyı kınayarak, "Saldırıyı şiddetle kınıyorum. İngiltere, terörizmle mücadelede ve basın özgürlüğünü savunmada Fransız halkının yanında" dedi.

"Bu insanlar, bizi ifade özgürlüğü ve demokrasi gibi değerlerimizden vazgeçiremez" diyen Cameron, saldırıyı "korkunç" olarak niteledi.

NATO: BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE SALDIRI

NATO ve Avrupa Birliği, Fransa'nın başkenti Paris'te haftalık mizah dergisi Charlie Hebdo'nun ofisine düzenlenen ve 12 kişinin öldüğü silahlı saldırıyı kınadı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, yazılı açıklamasında, saldırıyı şiddetle kınadı ve "Bu barbarca bir eylemdir ve basın özgürlüğüne korkunç bir saldırıdır" ifadesini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de saldırıyı kınayarak, "bu barbarlığın tüm insanlığı ve Avrupalıları hedef aldığını" bildirdi.

"TERÖRÜN HER TÜRLÜSÜNÜ KINIYORUZ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Paris'te mizah dergisine düzenlenen silahlı saldırısı ile ilgili gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Bakan Çavuşoğlu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

"Şu ana kadar gelen bilgilere göre 12 insan öldü. Tabii ki biz Türkiye olarak terörün her türlüsünü kınıyoruz. Hangi dilden, hangi ırktan, hangi meshepten, hangi bölgeden gelirse gelsin ve sebebi ve amacı ne olursa olsun biz terörün her türlüsüne karşıyız ve terörle mutlaka mücadele edilmesi gerekiyor. Bugün yaşadığımız coğrafyada ve Avrupa'da mücadele etmemiz gereken 2 tane unsur var. Bunlardan bir tanesi bölgenizdeki ve dünyadaki terörle mücadeledir. Terörün her türlüsü ile ayırım yapmadan mücadele etmemiz gerekiyor. bugün dünyanın en büyük eksikliklerinden biri de budur maalesef terörle mücadelede ciddi bir eksiklik var. DEAŞ'la mücadelede bile kaç aydır herhangi bir sonuç elde edilemedi."

ALMANYA: HAİNCE SALDIRI

Almanya Başbakanı Angela Merkel ise saldırıdan dolayı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’a taziye mesajı gönderdi. Merkel mesajında, Paris’teki dergiye yapılan "haince saldırıyı büyük bir üzüntüyle öğrendiğini" ifade etti.

Merkel, Fransız halkına ve Cumhurbaşkanı Hollande’a acılı oldukları bu saatlerde Alman halkının taziyesini ve kişisel olarak kendisinin bu acıyı paylaştığını iletmek istediğini belirtti. Merkel, saldırıda hayatını kaybeden kurbanlarının yakınlarına da başsağlığı diledi.

Bu olayın sadece Fransız vatandaşlarının hayatına ve Fransa’nın iç güvenliğine karşı bir saldırı olmadığını belirten Merkel, "Bu aynı zamanda hiçbir şekilde haklı gösterilemeyecek, özgürlükçü ve demokratik kültürün temel unsurlarından biri olan ifade ve basın özgürlüğüne karşı da bir saldırıdır. Bu zor saatlerde Fransız dostlarımızın yanındayız" ifadesini kullandı.