Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

ENSONHABER.com/DETAY HABER Dün uzay tarihi açısından Ay'a yolculuk ve Mars'a insansız uzay aracının gönderilmesinden bu yana en heyecanlandırıcı olay yaşandı. Tüm dünyanın takip ettiği bir operasyonla Philae uzay aracı 67P isimli göktaşına başarılı bir iniş gerçekleştirdi.

SON DAKİKA: MODÜLÜN ŞARJI BİTİYOR

Kuyruklu yıldızın üzerine inmeyi başaran Philae uzay aracının, bir tepeciğin arkasında gölgede kalması nedeniyle güneş panellerinin çalışmadığı ve modülü şarj edemediği belirtildi.

Almanya'daki ESA faaliyetlerinin Başkanı Paolo Ferri, "Şu anki hesaplamalarımız mevcut şarjın Cuma öğleden sonra ila Cumartesi öğleden sonra arasında bitebileceğini gösteriyor" dedi. Modül ne kadar çok çalışırsa şarjının da o kadar hızlı tükenebileceği ifade ediliyor. Görevin tahmin edilenden çok daha kısa soluklu olma riski var.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi İZLE

Projenin başarıyla sonuçlanmasıyla, ilk kez Dünya’dan bu kadar uzak bir uzay görevi yerine getirilmiş oldu. İşte bu tarihi olay hakkında bilinmesi gerekenler;

67P GÖKTAŞI VE PHILAE'NİN BÜYÜKLÜĞÜ

Yaşanan bu tarihi andan sonra en çok merak edilen konulardan biri göktaşının büyüklüğü oldu. Bir çamaşır makinesi büyüklüğünde olan Philae'nin indiği göktaşı 67P boyu yaklaşık 3 x 5 kilometre yani İstanbul'un adalarından Heybeliada büyüklüğünde.

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

Ayrıca göktaşının büyüklüğünü anlamak için birçok grafik yapıldı. 67P Londra ve Paris'in üzerine oturtuldu.

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

PHILAE NEREYE İNDİ

Philae uzay aracı yaklaşık 7 saat bir yolcuğun sonucunda 67P adlı göktaşının üzerine inişini gerçekleştirdi. Philae uzay aracı 2 denemeden sonra inebildi.

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

ROSETTA GÖREVİ İLE GERÇEKLEŞTİRİLEN İLKLER

Rosetta görevi ile insanlığın uzay yolcuğundaki ilkleri gerçekleştirilmiş oldu. Proje ile;

İlk defa bir kuyruklu yıldızın yörüngesine girilmiş oldu.
İlk defa bir kuyruklu yıldızın yüzeyine inildi.
İlk defa bir kuyruklu yıldızın yüzeyinden fotoğraf ve örnek toplandı.
İlk defa bir kuyruklu yıldız ile kuyruklu yıldız üzerinde güneş sisteminin derinliklerine gidilebilecek.
İlk defa donmaya yakın halde bulunan bir kuyruklu yıldızın, Güneş tarafından nasıl ısıtıldığı gözlemlenebilecek.

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler

Philae'nin inişten sonra zeminden örnekler alması ve beraberinde getirdiği üç laboratuvar cihazıyla deneyler yapması bekleniyor. Dün akşam saatlerinde göktaşına inen Philae indiği alandan fotoğraf paylaşmaya başladı bile.

Yaptığı analizlerle göktaşında bulunan moleküllerin yapısı aydınlığa kavuşturacak olan Philae'nin Ağustos 2015'te güneşe en çok yaklaşılan noktaya ulaşması ve Aralık 2015'te görevini tamamlaması bekleniliyor.

GÖREVİN ADI NEDEN ROSETTA

Rosetta adını 1799 yılında keşfedilen Rosetta Stone’dan almakta. Rosetta Stone üç dilde yazılmış bir taş. Üzerinde; Demotik (Mısır’da halkın kullandığı dil), Hiyeroglif ve Antik Yunanca dillerinde yazılmış bir antlaşma metni. Taşın üç dilde yazılması sebebiyle Mısır halkı ile Mısır asilleri ve Yunanlılar taşı rahatlıkla okuyabilmişler. Yaklaşık 700 kilogram olan taş şuanda İngiltere’de “British Museum’da sergilenmektedir.

Uzun araştırmalar sonucunda Rosetta Stone ya da bizdeki karşılığı Reşid Taşının kaybolmuş bir uygarlığın tarihini anlatmakta olduğu anlaşıldı. Bu yaklaşımla Rosetta uydusunun, Güneş sisteminin tarihi ve yaklaşık 4600 milyon yıl önce gezegenlerin henüz oluşmadığı bir dönemdeki hali hakkında bize bilgi sağlaması planlanıyor.

ROSETTA PROJESİNİN TARİHİ SÜRECİ

Proje ilk olarak 1993 yılında onaylandı. Fırlatma 2003 yılından planlanmıştı ancak Ariane 5 roketin Aralık 2002 yılında fırlatmadan 3 dakika sonra patlamasının ardından, Rosetta’nın fırlatılması 2004 yılında gerçekleştirilebildi. 31 ay boyunca uyku modunda olan uydu geçtiğimiz ocak ayında tekrar uyandırıldı. Rosetta uydusunun 67P kuyruklu yıldızına yolculuğu yaklaşık 10 yıl sürdü.

ROSETTA PROJESİNİN MALİYETİ NE KADAR

Amerika Birleşik devletleri dahil olmak üzere 8 farklı ülke menşeili ekipmanın bulunduğu projenin toplam maliyeti: 1.3 milyar dolar. NASA bu maliyetin 300 milyon dolarlık bir kısmına katılım sağlıyor.

İlgili kaynaklarda Rosetta da ortalama 2000 kişinin görev aldığı belirtiliyor. Proje Avusturya, Finlandiya, Fransa, Macaristan, İrlanda, İtalya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletlerinin katılımıyla gerçekleştiriliyor.

Philae uzay aracı kuyruklu yıldıza başarıyla indi haberi

Philae'nin göktaşına inmesi hakkında bilmeniz gerekenler