Putin 8 yıl sonra ilk kez Tahran'da
Ajanslar

İran'ın Moskova Büyükelçisi, dünyanın en gelişmiş hava savunma sistemleri arasında gösterilen S-300 füzelerinin İran'a teslimatı için sürecin başlatıldığını söyledi.

5 FÜZE İÇİN ANLAŞMA YAPMIŞLARDI

Rusya ve İran, 9 Kasım'da 5 adet S-300 füze bataryasının teslimatına devam etmek üzere sözleşme yapmıştı. İlk kez 2007'de İran'a teslimat için anlaşmaya varan Rusya, Birleşmiş Milletler'in (BM) İran'a silah ambargosu getirmesiyle S-300'lerin gönderilmeyeceğini söylemişti.

Putin 8 yıl sonra ilk kez Tahran'da

(Putin, İran’ın Dini Lideri Ayetullah Ali Hamaney (sağda) ile başkent Tahran'da biraraya geldi)

TESLİMATLARIN ÖNÜ AÇILDI

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran ve Batılı ülkeler arasında Tahran'ın nükleer programı konusunda uzlaşmaya varılmasıyla S-300 teslimatlarının da önünün açıldığını söylemişti.

PUTİN'İN 8 YIL SONRA İLK TAHRAN ZİYARETİ

Büyükelçi'nin S-300 açıklaması, Putin'in 8 yıl aradan sonra ilk kez gerçekleştirdiği Tahran ziyareti sırasında geldi. Putin'in İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani'yle ve ülkenin dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'le görüşen Putin'in gündeminde Suriye krizi ve krize siyasi çözüm arayışları vardı.

Putin 8 yıl sonra ilk kez Tahran'da
(Putin 8 yıl sonra Tahran'a yanında sandıkta Kur'an hediyesi ile gitti)

İRAN VE RUSYA'IN ESAD DESTEĞİC SÜRÜYOR

İran ve Rusya, Suriye'de Devlet Başkanı Beşar Esad'a desteklerini devam ettiriyor. Doğalgaz İhracatçısı Ülkeler Zirvesi için İran'a bir günlüğüne giden Putin, İran'a uyguladıkları nükleer işbirliği ambargosunu da kaldırdıklarını açıkladı.

Bu kararla birlikte Rus firmaları, İran'ın nükleer reaktörlerindeki santrifüjlerin modernizasyonunda yardımcı olabilecek.

Putin 8 yıl sonra ilk kez Tahran'da

(Sandığa konulan Kur'an'ı iki koruma taşıdı)

Putin 8 yıl sonra ilk kez Tahran'da