Robot cerrahtan bağırsak ameliyatı
Ajanslar

Robot cerrahtan bağırsak ameliyatı

Bilim adamları, çoğunlukla bağımsız hareket eden bir robotun en zor müdahale edilen organlardan biri olan bağırsak dokularını dikmeyi başardığını duyurdu. 'Science Translational Medicine' dergisinde yayımlanan raporda, "STAR (Smart Tissue Autonomous Robot-Akıllı Doku Otonom Robot)" adı verilen robotun laboratuvardacanlı bir hayvanın bağırsakları üzerinde başarılı bir operasyon gerçekleştirdiği belirtildi. Bağırsak ameliyatları, organın yumuşak, kaygan ve delinmeye müsait yapısı nedeniyle en zor cerrahi müdahaleler arasında yer alıyor.

USTALIKLA DİKTİ

"Washington'daki Ulusal Çocuk Hastanesi ve John Hopkins Üniversitesi araştırmacıları, üç boyutlu görüntüleme ve son derece gelişmiş sensörlere sahip robotun cerrahi araç gereçleri ustalıkla kullandığına işaret etti. Araştırmacılar STAR'ın sahip olduğu özellikleri son derece zor olan yumuşak doku ameliyatında başarıyla kullandığını rapor etti.

Robot cerrahtan bağırsak ameliyatı

ROBOTİK CERRAHİ DAHA BAŞARILI

Geleneksel ameliyat yönteminin robotik cerrahi ile karşılaştırıldığı raporda araştırmacılar gözetimindeki otonom STAR sistemi tarafından yapılan ameliyatın çok daha başarılı olduğu kaydedildi. Raporda, Hollywood sinemasının bilgisayarla görsel efekt yaratmak için kullandığı yüz tarama programlarına benzer bir yazılımla donatılan robotun, ileri teknoloji görüntüleme ve algılama sistemleri sayesinde yumuşak doku üzerinde çok hassas ameliyatları bile yapabildiğine vurgu yapıldı.

YILDA 45 MİLYON HATASIZ AMELİYAT

Raporu yayımlayan Amerika Bilimsel Gelişim Derneği'ne (AAAS) göre, robot cerrahlar, her yıl sadece ABD'de yapılan 45 milyon yumuşak doku ameliyatında insan hatası ve komplikasyonları azaltarak daha güvenli ve etkili bir iş çıkarabilir. Gelecekte ameliyatların tecrübeli cerrahların gözetiminde robotlar tarafından yapılabileceği umudunu artıran STAR, bilim dünyasında da heyecanla karşılandı. Robot cerrahların, özellikle uzay istasyonları gibi zor ortamlarda insan cerrahların yerini alabileceği düşünülüyor.