Rusya soykırım demedi: Srebrenitsa'dan 136 cenaze daha
AA

rusya-srebrenitsa

Srebrenitsa soykırımında katledilen 136 kurbanın cenazesinin bulunduğu tabutlar, savaş sırasında BM bünyesindeki Hollandalı askerlerin üs olarak kullandığı eski akümülatör fabrikasından bugün toprağa verilecekleri Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşındı.

Srebrenitsa'nın işgalinin ardından orman yolundan Tuzla'ya ulaşmak isteyen Srebrenitsalıların kullandığı ve halk arasında "ölüm yolu" olarak da bilinen orman yolunda, binlerce kişinin katılımıyla düzenlenen "Barış Yürüyüşü"ne katılanlar ve kurban yakınları tarafından elden ele mezarlığa taşınan tabutlar,  cenaze namazının kılınacağı alana konuldu.

Rusya soykırım demedi: Srebrenitsa'dan 136 cenaze daha

Tabutların mezarlığa taşınması sırasında kurban yakınları gözyaşları içerisinde dualar okurken, Slovenya Cumhurbaşkanı Borut Pahor da tabutların taşınması sırasında hazır bulundu.

Rusya soykırım demedi: Srebrenitsa'dan 136 cenaze daha

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda yarın düzenlenecek cenaze töreninin ardından toprağa verilecek 136 kurbanın en yaşlısı öldürüldüğünde 75 yaşında olan Yusuf Smayloviç. Smayloviç, oğlu ve torunu ile birlikte toprağa verilecek. Bu yıl defnedilecekler arasında ayrıca, öldürüldüklerinde henüz reşit olmayan 18 kurban da bulunuyor.

Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilen soykırım kurbanlarının sayısı törenin ardından 6 bin 377'ye yükselecek.

Rusya soykırım demedi: Srebrenitsa'dan 136 cenaze daha

RUSYA, KINAMA YASASINI VETO ETMİŞTİ

Rusya, BMGK'daki oylamada, Srebrenitsa soykırımını kınayan tasarıyı veto etti.

İngiltere'nin, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından Srebrenitsa'da katledilen Boşnakların anılması amacıyla hazırladığı BM Güvenlik Konseyi karar tasarısı için yapılan oylamada, 15 üyeden 10'u tasarı lehinde oy kullanırken Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullandı.

RUSYA VETO ETTİ

Konsey'in daimi üyelerinden Rusya'nın veto etmesi nedeniyle tasarı reddedildi. Böylece Srebrenitsa'da işlenen suçların BM Güvenlik Konseyi'nde de soykırım olarak nitelendirilmesi engellenmiş oldu.

ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ SOYKIRIM OLARAK NİTELENDİRMİŞTİ

Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa'da işlenen suçları soykırım olarak nitelendirmişti.

SREBRENİTSA'DA NE OLMUŞTU

Bosna'daki savaş sırasında, BM'nin güvenli bölge ilan ettiği Srebrenitsa, 11 Temmuz 1995'te Ratko Miladiç'e bağlı Sırp birlikleri tarafından işgal edildi. İşgal üzerine BM bünyesindeki Hollandalı askerlere sığınan sivil Boşnaklar, Sırplara teslim edildi. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklardan 8 bin 372'si götürüldükleri ormanlık alanlarda, fabrikalarda, depolarda hunharca katledildi. Katledilenlerin cenazeleri, ülkedeki çeşitli toplu mezarlara gömüldü. Soykırımda katledilenlerin bir kısmının cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)