Rüzgar enerjisi üretiminde ihale günü
Ajanslar

Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda gerçekleştiriliyor. İlk teklifler verildi ve açık eksiltmeye geçildi.

3 FİRMA İHALEYE DEVAM EDİYOR

İhaleye giren 8 firmadan 5'i açık eksiltmeye katılırken, 3'ü katılmadı. Saat 11.34 itibariyle de iki firmanın daha çekilmesiyle 3 firma ihaleye devam ediyor.

Rüzgar enerjisi üretiminde ihale günü

100 MİLYON DOLARIN ÜZERİNDE YATIRIM

Hazırlanan yarışmanın şartnamesine göre yarışmayı kazanan firma, 100 milyon dolar üzerinde yatırım ile fabrika kuracak.

İHALEDE NELER YAŞANDI

İlk teklif zarfları açıldı: En düşük teklif 4,19 sent/KWS. Enercon, Goldvind ve Vestas OG'leri açık eksiltmeye katılmayacak. GE, Sıemens, Nordex, Mıngyang, Senvıon OGG'leri açık eksiltmede yarışacak. İhale 4,19 sent/kws'ten başladı, aralık 0,01 sent. GE/Fina Enerji mola aldı. YEKA ihalesinde açık eksiltme başladı, 5 OGG yarışıyor.

Mingyang (Çin) - ilk inşaat 2. turda mola aldı. YEKA ihalesinde açık eksiltmede 2.turda fiyat teklifi 4,16 dolar sent'e indi. Nordex (Almanya) - iklim el.- MKS Marmara - Zorlu Enerji mola aldı.

Rüzgar enerjisi üretiminde ihale günü

Yarışmada ilk önce ilk 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla Ortak Girişim Grupları tarafından verilen mali teklif zarfları açıldı.

Rüzgar YEKA yarışması ETKB Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar'ın başkanlığında birazdan başladı.

YEKA ihalesi, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının E-Blok 1 No'lu toplantı salonunda, açık eksiltme usulüyle gerçekleştiriliyor.

ELENENLER

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde mali zarflarda en yüksek teklif veren Vestas - Enerjisa, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik ve Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji konsorsiyumları elendi.

İhaleye, Vestas - Enerjisa, General Electric - Fina Enerji, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik, Siemens - Türkerler- Kalyon, Enercon - Polat Enerji - Limak Enerji, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji, MingYang - İlk İnşaat, Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji olmak üzere 8 konsorsiyum katıldı.

İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. GE - Fina Holding'in mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent, Siemens - Türkerler- Kalyon konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent olurken, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji'nin teklifi kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent oldu.

Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji'nin mali zarf teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent oldu.

Vestas - Enerjisa'nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33 dolar/cent teklifi çıkarken, MingYang - İlk İnşaat'ın kilovatsaat başına 5,49 dolar/cent ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji'nin kilovasaat başı teklifi ise 5,27 dolar/cent oldu.

Mali zarflardan çıkan tekliflerin en düşükten yükseğe göre sıralandıktan sonra, en yüksek teklif sahibi Vestas - Enerjisa, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik ve Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji konsorsiyumları ihaleden elendi.

Böylece, ihalede en düşük teklif veren 5 konsorsiyum ile açık eksiltmeye geçildi.

KİMLER KATILDI

İhaleye, teklif veren konsorsiyumlar şu şekilde:

- Vestas (Danimarka) - Enerjisa

- General Electric (GE- Amerika) - Fina Enerji

- Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik

- Siemens (Almanya)-Türkerler-Kalyon

- Enercon (Almanya)-Polat Enerji-Limak Enerji

- Nordex (Almanya)-İklim Elektrik Yatırım-MKS Marmara - Zorlu Enerji

- MingYang (Çin)-İlk İnşaat

- Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri (Almanya)-IC İçtaş Enerji

ALMAN ŞİRKETLERİ

Türkiye'nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihale için geçen hafta, dünyanın en büyük ilk 10 rüzgar türbini üreticisinin 8'i teklif vermişti. Teklif veren konsorsiyumların içinde dört Alman, iki Çin, bir Amerikalı ve bir Danimarkalı şirket yer almıştı. Kilovat saat başı tavan fiyatın 7 dolar/centten başlayacağı ihaleyi kazanan konsorsiyum, yüzde 65 yerlilik oranını tutturmak kaydıyla 100 milyon doların üzerinde yatırım maliyeti olan bir rüzgar türbin fabrikası kuracak. Fabrikada her biri en az 2.3 megavat gücünde olmak üzere 300 ila 450 yerli rüzgar türbini üretilecek.

1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketi Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif verdi. Ayrıca, dünyada ilk 10’da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgar türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. İhaleyi kazanan konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

Rüzgar enerjisi üretiminde ihale günü

Rüzgar enerjisi üretiminde ihale günü