Şimşek ABD'deki zam oranıyla memur zammını savundu

Şimşek ABD'deki zam oranıyla memur zammını savundu

Hükümetin son memur zammı teklifini beğenmeyen memurlara tepki gösteren Bakan Şimşek, Amerika'daki zam oranlarını hatırlattı.

ZAMMIN MALİYETİ 4.2 MİLYAR LİRA

Bakan Şimşek, zammın yüküyle ilgili olarak şunları söyledi: "Memurlara ilk yarı için verdiğimiz yüzde 2.7 enflasyon farkına ek olarak ilave 3.5+4, toplamda 10.5'a denk geliyor. Bütçede öngördüğümüz hedeflere oranla bütçeye yansıma 4.2 milyar lira açıktayız. 3+3 olarak öngörüyorduk. 2012-2013 artışlarının net etkisi yaklaşık 4.2 milyar lira. 1 puanın etkisi 1 milyar liranın üzerinde etkiye sahip. Bütçe açığımız artacak. Mali disiplini koruyacaksak ya vergileri artırmamız lazım, ya da başka bir seçenek yok. Enflasyondan daha iyi artış vermişiz. Eğer bu açığı vergi tabanını büyüterek kapatamazsak, açıkların artmaması için mecbur vergileri artırmaktan başka seçenek kalmaz. Dünya şartlarına bakınca bu verdiğimiz teklif çok iyi."

MAAŞIM 770 BİN DOLARDI

Özel sektörde bu yıl birçok şirketin maaşları yüzde 5 artırdığına dikkat çeken Şimşek, "Merrill Lynch'ten ayrılırken maaşım 770 bin dolardı. Finans sektöründe maaşlar cömerttir orada bile yüzde 6.6 artış oldu. Biz yüzde 7.6 artış yaptık" dedi.

Bütçeyi toparlamak için ne gerekiyorsa yapacaklarını belirten Şimşek, bütçenin 2011 kadar iyi olmayacağını söyledi.

Şimşek, borç yapılandırmada getirilen ikinci şansla ilgili olarak, "Alt komisyonda eklenen bir madde. Talep SGK'dan geldi. Taksitleri kaçıranlara ikinci bir imkan verilmesi amaçlandı" dedi.