Sırrı Süreyya Önder Gül görüşmesi sonrası konuştu

Sırrı Süreyya Önder Gül görüşmesi sonrası konuştu

BDP İstanbul 2. bölge milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül görüşmesi sonrası açıklamalarda bulundu. Devlet Bahçeli'yi eleştiren Süreyya "Yanılıyorsunuz sayın Bahçeli, o meydanda birçok MHP'li vardı." dedi..

ÖNDER'İN AÇIKLAMALARININ SATIR BAŞLARI

Bugüne kadar yaşanan olayları, pervasızlığını konuştuk. Sürece karşı bir bilgi kirliliği de yaşandı. Olay, basit bir hukuk ihlaline karşı çıkıştır. Kendi bildiğini okuma, her türlü şiddetle bastırma şeklinde oldu. Demokratik mekanizmalara henüz tahammülün olmadığı görülmektedir.

"POLİSLER BU İNSANLARI ŞAHSİ DÜŞMANLARI GÖRÜYOR"

Siz bu insanları yok sayarak dar perspektifiyle bakamazsınız. Siz değişen mekanizmaları değerlendirmek zorundasınız. Nüfusun yüzde 70'i genç olan bir nüfüsa tepki gösterdiğiniz zaman bu tepki artar. Polis eğitimlerini bu yönde alması lazım. Polisler bu insanları kendi şahsi düşmanları olarak görüyorlar.

Demokratik süreçler bir türlü devreye girmemiştir. Bugün edindiğim bilgilere göre, devlet ve hükümet nezdinde kabul görmüştür. Yoksa bundan önceki yaklaşımla bir mahalle kavgasını ayıramazsınız. Kollektif olarak bu süreci değerlendirmeniz lazım.

"SADECE O BÖLGENİN VEKİLİ OLARAK TEPKİMİ KOYDUM"

Sayın Arınç bu sürece katkı sağlayacaklarını söyledi. Önemli bir gelişmedir. Polis tarafından yapılan zehirli güç için adli soruşturma açıldığını söyledi. İçişleri Bakanı da bu süreçte mülki müfettişleri devreye soktu. Taksim platformu Arınç ile görüşecek ve açıklamada bulunucaklar.

Ben sadece o bölgenin vekili olarak tepkimi ortaya koydum. Ben tüm direnişçileri selamlıyorum. Oluşturdukları farkındalık demokrasi tarihine katkıda bulunacaktır.

Bu süreç medyanın da kendini gözden geçirmesi gerekecek.

"BUNDAN SONRA ARTIK ŞÖLEN OLMALI"

Biz elimizden geleni yaptık. Devlet de mekanizmalarını çalıştırmaya başladı. Sivil toplumun kararlarını ön planda tutan biri olarak söylüyorum, bundan sonra artık şölen olması gerekli.

Barışçıl ve takip eden mekanizmalarla devam etmelidir. Özellikle Ankara'da polisin tutumu gözden geçirilmelidir. Devlet de polisleri alandan çekmelidir.

Kamusal alanların tahribi bu mücadeleye gölge düşürür. Bu kararları ben almayacağım. İstiyorum ki bu hafta sonu her yerde bir demokrasi şöleni yaşansın.

Sayın Arınç, Başbakan vekili olarak gerekli cevabı vermiştir. Herkesin diline dikkat etmesi gerekir. Bir kişi rahmetli oldu. Bu kişilerin hemen bulunması gereklidir.

"İSTANBUL VALİSİ'NE SORUŞTURMA AÇILMALI"

Esas kitleyi acite eden polisin tutumudur. Bu süreçte İstanbul Valisi'ne derhal soruşturma açılmaldır. Biz hepsi hakkında suç duyurusunda buluncağız. Direnişçiler kendi kararlarını kendileri vereceklerdir. Bu süreçte herkesin soruşturulacağını söylemeliyim. Bu eylem halka şöyle bir özgüven getirmiştir.

Bir ülke parti teşkilatınızı yönetemeyeceğiniz kadar karışıktır. Bu eylemin liderliği yok. Kimsenin öncülüğünde olmamıştır. Yukardan aşağı bir şeyi yapamazsınız. Biz sivil siyaset yapıyoruz. Bana düşen sivil, demokratik ve barışçıl bir ortama bu işi çekmek.

Ben bu işte çok bilgi kirliliği olduğunu söyledim. Ben en üst düzeyde bilgilendirmek istedim. Kamunun bilmediği bir nokta burası kentsel sit alanıdır. Kaldırım başlangıçta unutlmuştur. Derbeder bir şekilde başlamıştır. Yayaya yer olamadığını da görünce biz bunu keseriz biçeriz dediler.

"O MEYDANDA MHP'LİLER DE VARDI"

Kardeşim siz bu kadar nobran davranamazsınız. Bu ülkeyi yönetirken istediğinizi yapamazsınız dediler. Bu süreçte sayın Devlet Bahçeli'ye bir şey söylemek istiyorum: iki tane yanlış var? Sen orada ne yapıyorsun diyorlardı. Orda çocuklarımızın canını burda ağaçların canını kurtarmak için oradaydım. 4 aydır bir evladımızı kaybetmiyoruz.

Yanılıyorsunuz sayın Bahçeli, o meydanda birçok MHP'li vardı.