Somali'deki bombalı saldırının şifreleri

ENSONHABER.com/DETAY HABER Somali'nin başkenti Mogadişu'da genellikle yabancıların kaldığı Atfeya Otel'e bomba yüklü araçla saldırı düzenlendi.

Söz konusu otelde, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali'yi ziyaret etme ihtimaline karşılık, diplomatlar ve güvenlik görevlilerinden oluşan heyet de bulunuyordu.

Türkiye'nin Mogadişu Büyükelçiliği kaynakları, saldırıda Türk heyetinden ölen ya da yaralanan olmadığını açıkladı.

Somali'deki bombalı saldırının şifreleri

SALDIRI İNGİLİZLERİN GÖZDAĞI MI

Bombalı saldırıyı El Kaide bağlantılı El Şebab örgütü üstlendi. Şebab daha önce, Türkiye'yi hedef alan açıklamaları, THY güvenlik şefine suikast ve Türk Konsolosluğu'na yapılan saldırılarla gündeme gelmişti.

Mogadişu'da deniz ve hava limanlarını bir dönem sarmış olan kaos ve çatışma ortamı artık yok. Çünkü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2011'deki Somali ziyaretinin ardından Türkiye, ülkenin yeniden imarı için var gücüyle çalışıyor. Her iki liman, yani ülkenin girişi ve çıkışları Türkiye'nin kontrolü altında.

Türkiye bu ülkeye kazmasını vururken, ülkenin doğal kaynaklarından pay almak isteyen İngilitere ve diğer Batılı ülkeler de Türkiye'ye karşı bir cephe almış durumda.

Öyle ki bombalı saldırı düzenleyen El Şebab'ın İngilizlerin kışkırtması ya da yönlendirmesiyle Türk hedeflerine zaman zaman sözlü veya fiziki saldırıda bulunduğu biliniyor. Ayrıca bu durumun sürekliliğini yerel kaynaklar da doğruluyor.

REUTERS TÜRK HEYETİNE SALDIRI DİYE GEÇTİ

İngiliz haber ajansı Reuters, saldırıyı ilk geçen haber ajansı oldu. Ajans, Erdoğan'ın Somali ziyareti öncesinde başkent Mogadişu'da bulunan Türk heyetine bombalı saldırı düzenlendiğini abonelerine geçti. Fakat gerçek kısa sürede anlaşıldı; buna göre örgüt bu saldırıyı otel yakınlarında gerçekleştirdi. Ayrıca Türk heyetinde ölen ya da yaralanan olmadığı bildirildi.

DOĞAN MEDYASI KÖPÜRTTÜ

Reuters'in, haberi geçmesinin hemen ardından Doğan medyası da harekete geçti, haberin doğruluğunu teyit etmeye dahi ihtiyaç duymadan Türk heyeti saldırının ortasına düşmüş gibi bir tavır takınarak manşet yaptı. Başta Hürriyet olmak üzere diğer gazetelerin siteleri de Türkiye'nin Afrika'dan elini çekmesini isteyen yabancı kuruluşlar gibi haberleri parlatmaya çalıştı.

ŞEBAB 2 SAAT İÇİNDE ÜSTLENDİ

Saldırının, "Türkiye'ye gözdağı" yorumuna neden olan bir gelişme daha var. Bugüne kadar, yaptığı terör eylemlerini ertesi gün (1 gün sonra) üstlenmesiyle bilinen Şebab örgütü bu kez 2 saat gibi kısa bir süre içinde üstlendi.

İNGİLİZLERİN PROVOKASYON GİRİŞİMİ

Tüm bu şüphe ve ayrıntılar ise İngilizlerin, Somali'de Türkiye'ye karşı bir provokasyon girişimi düşüncelerine neden oldu.

Fakat Türkiye, bu oyunda riskler olmasına rağmen kararlı tutumunu değiştirmeyeceğini ortaya koyuyor.

Ensonhaber Somali'ye gitti

Somali'deki bombalı saldırının şifreleri