Steam'de Türkiye fiyatları neden yükseldi

Steam'de Türkiye fiyatları neden yükseldi

Valve'in sevilen oyun platformu Steam, sunduğu başarılı online oyun deneyiminin yanında yaptığı indirim kampanyaları ve avantajlı fiyatlarıyla PC oyuncularının kalbini çalmış durumda.

Türkiye'den geçtiğimiz haftalarda TL üzerinden alışveriş yapılmasına imkan sunan Steam, ayrıca Türk oyuncularına bir iyilik olarak Dolar kurunu da 1.5 TL olarak belirlemişti.

Shiftdelete'in haberine göre; Steam, kendi fiyatlandırmasına ek olarak, oyun geliştiricilerine kendilerine ait özel fiyat belirleme imkanı sundu. Böylece firmalar, doğrudan TL bazında fiyat vermeye başladılar.

STEAM'DE FİYATLAR NEDEN ARTTI?

Oyuncular tarafından çok sorulan soru bu. Steam'de fiyatlar neden arttı? Örnek vermek gerekirse Steam'in dolar kurunu 1.5 TL olarak belirlemesinin ardından 75 TL olan Ubisoft oyunları, firma tarafından 170 TL seviyesine çıkartmıştı. Bu fiyatın seçilmesi esasında sebebi hakkında biraz ipucu veriyor.

YEREL FİRMALAR, STEAM'DE FİYATLARI ŞİŞİRDİ

Türkiye'de kutulu oyun diye tabir ettiğimiz perakende satılan fiziksel oyun pazarını elinde tutan yerel firmaların, Steam ve oyun geliştiricileriyle kurduğu temaslar sonrasında fiyatın artırıldığı ortaya çıktı.

Özellikle spot pazarının da fiyatlarda etkili olduğu konuşulanlar arasında. Kısaca aradaki fiyat farkı karşısında Türk oyuncularının online alışverişi benimseyeceğini düşünen optik (fiziksel) oyun satıcıları, fiyatı yükseltme konusunda kısaca Steam'e baskı yapmış durumdalar.

Maalesef Steam'de TL'ye geçiş süreci, Türk oyuncuları için kar değil zararlı çıkma sürecine doğru hızla ilerliyor. En azından eskiden bir oyun 70 Dolar olduğunda, Türkiye'deki perakendecilerin karlarını eklemediği fiyatlara alabiliyordunuz. Şimdi perakende ile fiyatlar eşitlenme eğilimine gitmiş durumda.