Süper ve Kanlı Ay gecesi
ensonhaber.com

ay

Son yılların en önemli gök olaylarından biri 27 Eylül’ü 28 Eylül’e bağlayan gece yaşandı. ‘Süper Ay’ ve ‘Kanlı Ay' Tutulması’nın birlikte gerçekleştiği bir ‘Süper Ay Tutulması’na (Supermoon Eclipse) tanık olundu.

TÜRKİYE’DE 03.10'DA BAŞLADI

Süper ve Kanlı Ay’daki tam tutulma Türkiye saatiyle ise 03.10’da başladı. Tutulma ortası ise 05.57’de gerçekleşti. Tutulma saat 08.24’de bitti, fakat ülkemizden Ay’ın saat 06.30’daki batışına kadar izlenebildi.

33 yıl sonra gerçekleşen tam Ay tutulması, başkent Ankara'da böyle gözlemlendi.

Süper ve Kanlı Ay gecesi

Ay tutulması, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi ile beraber görüntülendi.

Süper ve Kanlı Ay gecesi

İstanbul'da Ay tutulmasını izlemek isteyenler havanın bulutlu olması nedeniyle oldukça zorlandı.

Süper ve Kanlı Ay gecesi

Süper ve Kanlı Ay gecesi

Süper ve Kanlı Ay gecesi

Süper ve Kanlı Ay gecesi

BİR DAHAKİ SÜPER VE KANLI AY 18 YIL SONRA

En son Süper Kanlı Ay’a 1982 yılında tanık olunmuştu. Bunu kaçırdıysanız bir sonraki için 18 yıl sonrası, 8 Ekim 2033 akşamının beklenmesi gerekecek.

Bu görkemli olay bütün 20’nci yüzyılda sadece beş kez yaşandı: 1910, 1928, 1946, 1964 ve 1982.

Süper ve Kanlı Ay gecesi

Süper ve Kanlı Ay gecesi

SÜPER AY NEDİR?

Ay’ın dünyaya en yakın konumunda oluşan dolunaylara ‘Süper Ay’ deniyor. Dolunay, diğer zamanlardaki dolunaylardan yüzde 14 daha büyük görünüyor. Yılda 4-6 kez gerçekleşiyor bu olay. 2015 yılında 6 Süper Ay gecesi var. Sonuncusunu 27 Ekim akşamı yaşayacağız. Pazarı Pazartesiye bağlayacak gece yaşayacağımız 5’nci Süper Ay ise yılın en büyüğü olacak. Çünkü Ay’ın yıl boyunca dünyaya en yakın olduğu gece olacak. Ay, Dünyamızdan sadece 356 877 kilometre uzaklıkta olacak. Ay’ın Dünyadan ortalama uzaklığı ise 384 bin kilometre.

KANLI AY NEDİR

Tam Ay Tutulması sırasında dünyanın gölgesi Ay’ın üzerine düştüğünde, Güneş ışıkları Dünyanın atmosferinden geçerek Ay’a ulaşıyor. Ay’ın rengi kızıla çaldığı için halk dilinde ‘Kanlı Ay’ deniyor. Bilimsel literatürde bu şekilde adlandırılmıyor. 28 Eylül’de son 17 aydaki dördüncü kanlı aya tanık olacağız. Nisan ayındaki son ‘kanlı ay’da, Ay’ın kuzey kutbu daha aydınlıktı. Bu sefer ise güney kutbu geri kalanına göre daha aydınlık olacak.