Suriye’den yükselen tacize misliyle cevap

tank

Kobani’ye IŞİD’in saldırılarının artması ve mermilerin sınırı aşması üzerine 2’nci Hudut Tabur Komutanlığı’nda bulunan çok sayıda tank, sınır hattının hakim noktalarına sevk edildi.

Suriye’yi gören hakim tepelere konuşlandırılan tank ve obüslerin namlularının Kobani’ye çevrili olduğu görüldü. Askeri çevrelerden alınan bilgilere göre Şanlıurfa’da konuşlanan tank taburları, sınıra yaklaştırılırken, Akçakale ve Mürşitpınar sınır kapılarının yakınlarında da gün boyu hareketlilik yaşandı.

MİSLİYLE KARŞILIK

Milliyet'in askeri kaynaklardan edindiği bilgiye göre, 10 Eylül’den bu yana Suriye’nin kuzeyinden, Türkiye topraklarına 20 havanın isabet etti, TSK’nın “anında misliyle karşılık verme” stratejisi gereği havanların ateşlendiği tespit edilen mevzilere 54 atışla yanıt verildiği.

Kaynaklar, havanların büyük bölümünün YPG mevzilerinden atıldığına işaret ederken, bu durumu “taciz ateşi” olarak değerlendirdi. Kaynaklar IŞİD mevzilerinden gelen havanların daha çok sınır civarına düştüğüne dikkati çekti.

Suriye sınırında son durum İZLE

240 BİN KOBANİLİ GELDİ

Kaynaklar, Türkiye sınırından içeri giren Kobanililere insani yardımın sürdüğüne işaret ederken, bu rakamın 240 bini bulduğunu vurguladı.

Askeri çevreler Kobani’nin düşmesi durumunda IŞİD güçlerinin batıda Afrin’e, doğuda Kamışlı’ya yönelebileceğini bu bölgelerdeki Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının da olası tehditlere karşı takviye edildiğini bildirdi. Askeri kaynaklar TSK’nın Suriye topraklarında “güvenli cep” oluşturma stratejisinin de sürdüğünü belirtti.

HUKUKEN SUÇ

Askeri çevreler PYD Eşbaşkanı Salih Müslim’in işaret ettiği ağır silah başta olmak üzere askeri teçhizat yardımına ise soğuk bakıyor. Alınan bilgilere göre, asker ne Türkiye’nin doğrudan yardımını ne de batılı müttefiklerin Türkiye topraklarını kullanarak yardımını hukuken sorunlu buluyor. PYD’nin bu süreçte Kuzey Irak’tan yardım istemesinin daha sonuç verir olduğuna işaret ediyor.