Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Pakistan'ın Peşaver kentinde Taliban tarafından düzenlenen en kanlı saldırılarından biri olarak gösterilen okul saldırısında, 132'si öğrenci, 9'u öğretmen olmak üzere 141 kişi öldü.

SALDIRININ İLK SAATLERİ

Saldırının ilk saatlerinde kayıplar hakkında açıklama yapan Peşaver kentindeki Lady Reading Hastanesi Sözcüsü Şeram Terkai, 17'si öğrenci, 1'i öğretmen 20 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. Yaralı sayısının 40'tan fazla olduğunu belirten Terkai, bunlardan çoğunun durumunun ağır olduğunu, bu yüzden ölü sayısının artabileceğini ifade etti.

İÇERİDE 500 ÖĞRENCİ VAR

Ordu yönetiminde olan ancak hem asker hem de sivil memurların çocuklarının gittiği yaklaşık 500 öğrencinin bulunduğu okula giren 5-6 kişi oldukları ifade edilen silahlı saldırganlar, öğrencileri rehin aldı. Bunun üzerinde güvenlik güçlerinin başlattığı operasyonda çatışma yaşandı.

ARKA KAPIDAN ÇIKARILDILAR

Pakistan Ordu Sözcülüğü de öğrencilerin büyük kısmının güvenli şekilde arka kapıdan çıkarıldığını açıkladı. Ülkenin kuzeybatısındaki Hayber Paktunkhva eyaletin başkenti olan Peşaver'deki saldırının ilerleyen saatlerinde Hayber Paktunhva Eyalet Başbakanı Pervez Hattak, ölü sasıyının öğrenci ve öğretmen dahil olmak üzere 104'e yükseldiğini söyledi. Ölenlerin 80'inden fazlasının öğrenci olduğu açıklandı.

3 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Hattak, güvenlik güçleriyle militanlar arasında çıkan çatışmada 3 teröristin de öldürüldüğünü kaydetti. Öte yandan saldırıda ölü sayısının artması üzerine programlarını değiştiren Pakistan Başbakanı Navaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif, okul baskının ardından bölgeye hareket etti.

SON TERÖRİST ÖLENE KADAR..

Peşaver kentinin bağlı olduğu Hayber Paktunhva eyalet yönetimi de 3 günlük yas ilan etti. Pakistan Başbakanı Navaz Şerif de bu olayı "ulusal trajedi" nitelendirerek, "son terörist ölene kadar savaşın devam edeceğini" vurguladı.

Şerif, Kuzey Veziristan'da Taliban militanlarına karşı yürütülen askeri operasyonların devam edeceğini söyledi.

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı - 104 ölü İZLE

ÖLÜ SAYISI ARTIYOR

Operasyonun devam ettiği okulda art arda patlamalar duyulurken, güvenlik güçleriyle saldırganlar arasında çatışmalar sürdü. Hayber Paktunhva eyaleti hükümet sözcülüğünden yapılan açıklamada, Taliban militanları tarafından basılan okulda 126 kişinin hayatını kaybettiği, 122 kişinin yaralandığı bildirildi.

"ACIMIZI ANLASINLAR İSTEDİK"

Saldırıyı üstlenen Pakistan Taliban örgütünün sözcüsü Muhammed Horasani de "üzerlerinde bomba bulunan 6 üyelerinin okula girerek saldırı düzenlediğini" söyleyerek, saldırıyı "hükümet tarafından öldürülen Taliban üyelerinin intikamını almak için yaptıklarını" belirtti. Açıklamada, "Ordu ailelerimizi hedef aldı biz de acımızı anlasınlar istedik" denildi.

Pakistan Adalet Hareketi (PTI) lideri İmran Han da başkent İslamabad'da yaptığı açıklamada, yaşanan terör olayını en güçlü şekilde kınadıklarını söyledi.

"Kalplerimiz, yakınlarını kaybedenlerle birlikte" diyen Han, hükümete karşı düzenlemeyi planladıkları gösteriyi iptal ettiklerini bildirdi. İmran Han, daha sonra Peşaver'e hareket etti.

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin alındı İZLE

ORDUDAN KURTARMA OPERASYONU

Pakistan Ordu Sözcüsü Tüm General Asıf Selim Bacva, devam eden operasyonda öldürülen terörist sayısının 5'e çıktığını açıkladı. Saldırıda ölü sayısı 126'ya, yaralı sayısı ise 122'ye çıktı.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif ise baskını şiddetli şekilde kınayarak, "masum insanları öldürmek için korkakça saldırı düzenleyenlerin sadece Pakistan'ın değil insanlığın da düşmanı olduğunu" söyledi.

ÖĞRENCİLERDEN 4'Ü HASTANEDE ÖLDÜ

Eyalet Emniyet Müdürlüğünden yapılan açıklamada, hastanede tedavi altında olan öğrencilerden 4'ünün yaşamını yitirmesinde ölü sayısının 130'a çıktığını belirtildi.

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

KOMANDOLAR 15 KİŞİYİ DAHA KURTARDI

Öte yandan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, operasyonda 6 teröristin öldürüldüğünü belirterek 2'si öğrenci, 6'sı öğretmen ve 7'si idari görevli 15 kişinin daha komandolar tarafından kurtarıldığını açıkladı. Sözcü, teröristlerin okul binasının değişik yerlerine bombalar yerleştirdiğini de söyledi.

TAHLİYE EDİLENLERİN SAYISI 960

Operasyonun tamamlanmasıyla bir basın toplantısı düzenleyen Ordu Sözcüsü Asıf Selim Bavca, güvenlik birimlerinin düzenlediği operasyonun tamamlandığını belirterek, operasyonda 960 kişinin tahliye edildiğini söyledi.

Okul baskınında 132'si öğrenci, 9'u öğretmen olmak üzere 141 kişinin öldüğünü ifade eden Bavca, operasyonda 6 teröristin de öldürüldüğünü kaydetti. Bavca, 121 öğrenci ve 7 komandonun yaralandığını belirtti.

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE

Taliban Pakistan'da 500 öğrenciyi rehin aldı İZLE