TCBM'den enflasyon açıklaması geldi

3

TCMB Eylül ayı fiyat gelişmeleri raporunu açıkladı. Raporda tüketici fiyatları üzerinde Türk lirasındaki birikimli değer kaybının etkilerinin sürdüğü belirtildi.

Raporda bu doğrultuda Eylül'de çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu ve ana eğilimi temel mal grubu kaynaklı olarak yükseldiği kaydedildi. Eylül'de aylık enflasyon yüzde 0,89, yıllık enflasyon ise yüzde 7,95 olarak gerçekleşti.

SIKI PARA POLİTİKASINDAN VAZGEÇMEK RİSK OLUŞTURACAK

ALB Forex Araştırma Uzmanı Enver Erkan, Eylül ayı enflasyon rakamları değerlendirmesinde yıllık enflasyonun yıllık 8 - 8.5 bandında gerçekleşeceğini, Merkez Bankası'nın ise Fed'e güvenip, sıkı para politikasından vazgeçmesinin risk olacağını belirtti.

Erkan; "Enflasyondaki yükselişin temelde iki önemli nedeni var. Bunlardan bir tanesi gıda fiyatlarında yaz aylarındaki olumlu baz etkisinin ortadan kalkması, konut grubunun yüzde 0,58, ulaştırma grubu fiyatlarının da yüzde 1,93 artış göstermesi. Diğeri ise artan döviz kurlarının gecikmeli etkisinin fiyatlarda etkili olması" dedi.

TL’nin istikrar kazanamamasının ve bunun enflasyona etkilerinin yılın geri kalanı için enflasyon beklentilerini de yukarı çekeceğini kaydeden Erkan, çekirdek göstergelerde yukarı yönlü eğilimin devam etmesini beklediklerini, bu kapsamda yılsonuna doğru yüzde 8,50 – 9,00 bandına yerleşecek bir çekirdek enflasyon olabileceğini bildirdi.