Thomas Quasthoff şarkı söylemeyi bırakıyor

Thomas Quasthoff şarkı söylemeyi bırakıyor

Amerikan Associated Press ajansının Avusturya'nın başkenti Viyana'daki bürosuna demeç veren Quasthoff, "Şarkıda her zaman uyguladığımız yüksek standardı kendim ve bu sanat için artık tutturamayacağımızı anladık" dedi.

Quasthoff, öğretmenlik ve müzik sanatıyla ilgili başka dallarda eğitim vermeyi sürdüreceğini bildirdi.

HAMİLELİK İLACI KURBANI

52 yaşındaki Quasthoff'un annesinin kullandığı, 1957-1961 yıllarında hamilelikte sabah mide bulantısını önleyen "Thalidomid" ilacı 46 ülkede 10 bin çocuğu ağır surette sakat bıraktı.

İngiliz ve Alman eczacılığının ürünü Thalidomid, Quasthoff'u ana rahminde "Fokomeli" sakatlığına soktu. Bu hastalık Quasthoff'un bacakları ve kollarının eklemlerinde uzamayı kesti. Fakat Quasthoff'un olağanüstü güzel bas bariton sesi, dünyada birçok Thalidomid hastasında olduğnu gibi zekaya hiç dokunmadı.

Bu ilaç ilk kez İngiltere Nottingham'da 1949'da sentezlendi. Birçok hastalıkta, kanserde de kullanılan Thalidomid ilacı Almanya'da Aachen kenti yakınında Stalberg'de Grünthal firmasınca üretilmişti.

ABD Fıda-İlaç Dairesi FDA 1963'te Başkan Fitzgerald Kennedy'nin doğrudan ilgilenmesiyle bu ilaç yasaklanırken, dünya genelinde de hamilelerde kullanımı yasaklandı.

Ünlü Alman bas bariton Quasthoff, Claudio Abbado, Daniel Barenboim, Christoph Eschenbach, James Levine, Mariss Jansons, Zubin Mehta, Riccardo Muti ve diğer önde gelen orkestra şefleriyle birlikte çalıştı.

Beethoven'in Fideliosu, Wagner'in Amfortas eserlerini seslendiren Quasthoff, Salzburg Paskalya Bayramı ve Viyana Devlet Operası'nın en iyi bas baritonlarından.