Trump'ın Kudüs kararı BMGK taşınıyor
AA

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesi BM'nin ilgili kararlarına aykırı. Ve sırf bu yüzden bile hukuken geçersiz sayılması ön görülen tasarıya Türkiye'nin de verdiği yoğun tepkiler, kararı BMGK'ya götürüyor.

Trump'ın Kudüs kararı BMGK taşınıyor

TASARIYI MISIR SUNACAK

Tasarının, şu anda BMGK üyesi olan Mısır tarafından sunulacağı, teklifin sahibinin ise Filistin olduğu kaydedildi. Ancak ABD'nin Kudüs kararının ardından yoğun bir diplomasi süreci yürüten Türkiye'nin bu süreçte de önemli rol oynadığına vurgu yapıldı.

"NİHAİ STATÜYÜ GÖRÜŞMELER BELİRLER"

Tasarının taslağında Kudüs'le ilgili bugüne kadarki BM kararlarına atıf yapılarak, Kudüs'ün nihai statüsünün tek taraflı adımlarla değil "Filistin ile İsrail arasındaki barış görüşmeleri sonucunda" belirleneceğine işaret edildi.

Trump'ın Kudüs kararı BMGK taşınıyor

"HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK"

Tasarıda, Kudüs'ün statüsünü veya demografik yapısını değiştirmeye yönelik tüm tek taraflı adımların "hukuki bağlayıcılığı olmayan, geçersiz ve ilgili anlaşmalar gereği iptal edilmesi gereken" adımlar olduğuna işaret edildi.

Tasarıda ayrıca, herhangi bir ülkenin büyükelçiliğini Kudüs'e taşımaması gerektiği yönünde çağrıya da yer verildi.

Trump'ın Kudüs kararı BMGK taşınıyor

ABD VETO EDERSE BM GENEL KURULUNA GİDECEK

ABD'nin söz konusu tasarıyı BMGK'da "veto etme" olasılığının çok yüksek olduğu, bu durum gerçekleşirse konunun BM Genel Kuruluna taşınacağı ve bu platformda 3'te 2 çoğunlukla kabul edilmesi için çaba gösterileceğine vurgu yapıldı. Bu durumda BMGK kararı gibi bağlayıcı olacak bir BM Genel Kurul kararının da Kudüs'ün statüsünün değiştirilmesine yönelik adımları önleyebileceği belirtildi.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)