Türban dağıtan okul hakkında soruşturma başlatıldı

Türban dağıtan okul hakkında soruşturma başlatıldı

Malatya'nın Doğanşehir İlçesine bağlı Sürgü Beldesi'nde bulunan Çok Programlı Lisede kız öğrencilere ücretsiz başörtüsü dağıtıldığı, başı açık kız öğrencilere de türban takmaları konusunda baskı uygulandığı iddia edildi. Cumhuriyet gazetesi haberi manşetten verdi. Bu iddialar üzerine Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı.

Türban dağıtan okul hakkında soruşturma başlatıldı

Geçen Ramazan ayında Alevi bir aile ile davulcu arasında davul çalma konusunda çıkan gerginliğin adliyeye yansıdığı Sürgü Beldesi'nde, bu kez de lise öğrencilerine ücretsiz türban dağıtıldığı ve zorla taktırılmaya çalışıldığı ileri sürüldü.

OKUL MÜDÜRÜ ÜCRETSİZ BAŞÖRTÜSÜ DAĞITTI

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Malatya Şube Başkanı Ali Ekber Baytemur, geçtiğimiz günlerde sendikal bir çalışma için gittikleri beldede bu durumun dikkatlerini çektiğini belirtti. Baytemur, "Kız öğrencilerin büyük bir bölümünün lacivert renk başörtüsüyle derslere girdiğini tespit ettik. Yapılan öğretmen, öğrenci ve veli görüşmeleri sonucunda okul müdürlüğü tarafından bu başörtülerinin öğrencilere ücretsiz dağıtıldığı, öğrencilerin başörtüsüyle derse girmesini özendirici çalışmalar yapıldığı tespit edildi" iddiasında bulundu.

DERSLERDE LACİVERT BAŞÖRTÜSÜ TAKILMASINA KARAR VERİLDİ

Baytemur, bazı öğretmen ve yöneticilerin bu konuda itiraz ve eleştirileri yapmalarına rağmen Okul Müdürünün bu uygulamayı ısrarla devam ettirdiğini ve öğrencilere siyah, bordo, lacivert renk seçenekleri sunarak bunlar arasından lacivert renk başörtüsünün derslerde takılmasına karar verdiğini ileri sürdü. Baytemur'un bir iddiası da öğrencilere alınan başörtülerinin paralarının erke öğretmenlerden toplandığını öne sürdü.

TAKMAYANLARA BASKI YAPILDI

Çok Programlı Lise Müdürü'nün yaptığı uygulamalarla yetinmediğini, başı açık olan kız öğrencilere baskı yaparak, başörtüsü takmalarını istediğinin de veliler tarafından ifade edildiğine dikkat çeken Baytemur, bu baskılar sonucu bazı kız öğrencilerin başlarını örttüğü yönündeki ifadelerin dikkatlerden kaçınılmaması gerektiğini belirtti.

MALATYA'DA OKULLARDA GÖRMEZDEN GELİNİYOR

Türban konusunun sadece Sürgü Beldesinde olmadığını Malatya'daki bütün okullarda görmezden gelindiğini iddia eden Baytemur, "Kılık kıyafet serbestliği gibi olumlu bulduğumuz düzenlemelerin arkasında, AKP hükümeti ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın eğitim kurumlarına dini sembollerin girmesini sağlayan uygulamaları hedeflediği açıkça ortadadır. Sürgü Çok Programlı Lise'de yaşananlar istisna değildir" iddiasında bulundu.

SORUŞTURMA AÇILDI

Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Sürgü Beldesi'nde bulunan Çok Programlı Lise'de kız öğrencilere türban dağıtılma iddiasıyla ilgili Milli Eğitim Müdürlüğü soruşturma başlattı. Malatya Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, "Konuyu basına yansıyan şekliyle biliyoruz. Malatya Valimiz konunun soruşturulması için bana direktif verdi. Ben de müfettiş görevlendirerek okula gönderdim. Ayrıca Doğanşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'de soruşturmaya başladı. Şu anda durumun tam olarak ne olduğunu bilmiyoruz. Sadece basında çıkan bilgilerle, bizim bilgilerimiz sınırlı. Soruşturmanın sonunda sanıyorum gerekli açıklamalar yapılacak. Şu an için daha fazla bir şey söylemem mümkün değil" diye konuştu.