Türk askeri teknolojiyle donatılacak

v

Aselsan’ın ilk kez tanıttığı CENKER projesiyle birlikte Türk askeri giyilebilir bilgisayar, akıllı gözlük ve saat kullanarak filmlerdeki gibi bir görüntüye kavuşuyor. Bu sayede, askerin sağlık durumu ve mühimmat takibi en hızlı şekilde yapılacak.

TÜRK ORDUSU KABUK DEĞİŞTİRİYOR

Dünyanın en büyük ordularından biri olan Türk Ordusu kabuk değiştiriyor. Türk askeri, bu yıldan itibaren gittikçe teknolojik birliklerden oluşacak. Bunun için başlatılan ve IDEF 15’te bitmiş hali ilk kez tanıtılan ASELSAN’ın ‘CENKER Takın ve Tek-Er Komuta Kontrol Sistemi’ TSK’yı bir adım öne geçirecek. Geleceğin askeri olarak tanıtılan CENKER sistemiyle askerlerin üzerinde giyilebilir bilgisayar, akıllı muharebe  sahası gözlüğü, akıllı saat, nabız ölçer, komuta bilgisayarı, dayanıklı batarya seti, hassas konuşmaya açık, dış ortam sesinden arındıran gırtlak mikrofonu, canlı görüntü aktarım kamerası, yazılım tabanlı telsiz ve silaha monte komuta birimi bulunuyor.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

AKILLI SAAT TAKACAKLAR

İlk etapta Özel Kuvvetler için düşünülen sistemin, yakın gelecekte piyade birliklerinden başlayarak arazide görev yapan tüm birimlerde kullanılması planlanıyor. CENKER sistemindeki akılı gözlükler sayesinde tim komutanı ve karargah, farklı konumdaki tüm askerlerinin bulunduğu bölgeyi kendi gözlüğünden ve bilgisayarından izleyebiliyor. Bluetooth bağlantısı sayesinde akıllı saat timdeki askerlerin mühimmat durumu konusunda da bilgi veriyor. Akıllı saatle acil mesajlar ve düşman temas durumu da aktarılabiliyor. Yine çatışma esnasında yaralanan askerin durumu nabız ölçerden gelen verilere göre hafif ya da ağır yaralı olarak değerlendirilebiliyor.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

ASKERLER BİRBİRİNİ KAYBETMEYECEK

CENKER’de bulunan hassas konum bilgilendirme sistemi sayesinde tüm tim birbirini kaybetmeden takip edebiliyor. Diz ve dirsek koruma kullanan geleceğin Türk askerinin silahı ise NATO’nun 42 ağırlaştırılmış testini dünyada geçen tek silah olan MKE’nin ürettiği yeni nesil piyade tüfeği MPT-76 olacak.

Ağırlığı 2 kg olan ve Türk mühendislerinin geliştirdiği yazılımla çalışan CENKER’in fiyatı, maksimum 5 bin dolara geliyor.

MUHAREBE SAHASINDA AVANTAJ ELDE EDİLECEK

CENKER sistemiyle birlikte, Türk askeri en son teknolojiyi bireysel olarak aktif ve etkin kullanacak. Muharebe sahasında avantaj elde edilecek.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

DERİN SULARDA İNSAN ARAYACAK

AYKOR Marinex’in Kanadalı Nuytco ile birlikte geliştirdiği su altı derin dalış kurtarma kıyafeti ‘Exosuit’ dikkat çeken yeni teknolojiler arasında yer alıyor.

1200 feet (360 mt) kadar inen Exosuit’i bir dalgıç kullanıyor. 35 bar basınca rağmen tüm eklemlerin hareket edebildiği Exosuit’in ellerindeki manipulatörler sayesinde kritik kurtarma faaliyeti (tutma, kesme, kaldırma) rahatlıkla yapılabiliyor.

Exosuit’in önceki modelleri Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, ABD, Fransa, İtalya ve Rusya dahil birçok ordu tarafından kullanıyor. Ayaklarındaki pedallar ve kollarındaki itici motorlarla kumanda edilen Exosuit’in fiyatı 1.5-2 milyon dolar arasında.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

KESKİN NİŞANCI DÜRBÜNÜ

Türk firması 3E EOS, Türkiye’nin dışarıdan aldığı keskin nişancı dürbünü ve termal  dürbünü yerli olarak üretti. 100 metrede 2 cm. dağılımla atış yapabilen keskin nişancı dürbünü 1800 dolar, video kaydı yapan, fotoğraf çeken termal dürbün ise 8 ile 15 bin dolar arasında satılıyor. Termal dürbünün Iphone ile kumanda edilen modeli de yolda. Jandarma, Hava Kuvvetleri ve Azerbaycan Ordusu tarafından kullanılan sistem MKE’nin üretiği silahlar ve Aselsan’ın sistemleriyle birçok dünya ülkesine satılıyor.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

KÜRESEL GÖZLEM UÇAĞI

Altoy Savunma ve Havacılık ise partneri AeroVironment ürettiği HALE sınıfı İHA olan Küresel Gözlem Uçağı’nı (KGU) Türkiye’de üretip yirmiden fazla ülkeye ihraç edecek. 53.3 mt. kanat açıklığıyla Boeing-737’den bile büyük olan KGU, 65 bin feet’e kadar çıkıyor. Uçak, atmosferin 2. katı olan stratosferde yani bir anlamda uzayda uçabiliyor. KGU, keşif, dinleme, istihbarat, sınır güvenliği, muhabere irtibatı ve doğal afetlerde kesintisiz iletişim için kullanılıyor. Sıvı hidrojenden elektrik üreten sistemi ve 4 elektrik motoruyla çalışan KGU, bu sayede 7 gün havada kalabiliyor.

Altınay Havacılık ve İleri Teknolojiler’in ürettiği 5 bin 600 kg yük taşıyabilen, 6 eksenli stewart platformu sayesinde tank ve büyük araçların yolculuk, atış ve arazi simülasyonları yapılabiliyor. Platform helikopter pilotu eğitimlerinde de kullanılabiliyor. SSM, ASELSAN ve HAVELSAN için üretilen dünyada bu alandaki en gelişmiş platform olan sistemin fiyatı yaklaşık 400 bin euro. Şimdiden bir çok ülkenin almak istediği platformu isteyenlerden biri ise tarihteki ilk uçağı üreten Wright Kardeşler’in kurduğu Curtis-Wright Defence şirketi. Testleri tamamlanan platform için Altınay ve Curtis-Wright arasındaki görüşmeler devam ediyor.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak

KALKANLAR POLİKARBON DESTEKLİ OLACAK

Gürsan tarafından üretilen polikarbon destekli akrilik kurşun geçirmez panel (Palshield), kurşun geçirmez camların yerini alacak. Muadili BR3 camın metrekaresi 65 kg iken, polikarbon panel ise sadece 23 kg ağırlığa sahip. Gürsan hafif malzemeye sahip polikarbon panelden jandarma ve polis kalkanları üretmeyi düşünüyor. EGM ve TSK’nın çeşitli birimleri Palshield’i inceliyor.

Türk askeri teknolojiyle donatılacak