Türk füzesi Cirit Amerikan fuarında

Türk füzesi Cirit Amerikan fuarında

Türk savunma sanayi şirketleri, Washington'da askeri fuarda sektörün geldiği noktayı gözler önüne serdi. Sarsılmaz, bir dergiye ‘Türk devrimi' başlığıyla konu oldu. Roketsan'ın Cirit füzesi büyük ilgi çekti.

HELİKOPTERE MONTE EDİLEN TEK GÜDÜMLÜ FÜZE

Roketsan, henüz ABD'nin bile geliştiremediği özellikteki bir füzeyi tamamladı ve anlaşmalarını yaptı. 8 kilometre menzili olan ve helikopter üzerine monte edilen CİRİT isimli füze, güdüm özelliği sayesinde tek atışta hedefi yok ediyor. CİRİT 2.75 lazer güdümlü füzeden şu an Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) binli adetlerde sipariş verdiğini füzenin en belirgin özelliğinin şuan dünya üzerinde helikoptere monte edilen tek güdümlü füze olduğunu söyledi.

FUARA TÜRK MALI ÜRÜNLER DAMGASINI VURDU

İhracatnı her geçen yıl daha da artıran Türk savunma sanayisinin eseri olan yeni ürünler ABD'de gövde gösterisi yaptı. Geçen yıl 1 milyar doların üzerinde ihracata imza atan sektörün önde gelen şirketlerinin savunmacılık alanındaki dünyayla yarışır en son ‘Türk malı' ürünleri, ABD pazarında yoğun ilgi gördü. Milli Savunma Bakanlığı Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) şemsiyesi altında 5 Türk firması ile Roketsan, ABD'nin başkenti Washington'da düzenlenen askeri fuara katıldı.

ABD DERGİSİNE GÖRE TÜRK DEVRİMİ

Fuarın hemen girişindeki konumuyla dikkati çeken Türkiye'nin standında, firmalar, askeri teçhizat, silah ve füzelerden savunma teknolojileri yazılımlarına, Türkiye'nin savunma sanayisinde geldiği üst düzey noktaları gözler önüne serdi. Kaya içine saklanan kamera tanıtıldı Silah satışları yapan Sarsılmaz firması, ABD'nin en önde gelen silah dergisine ‘Türk devrimi' başlığıyla konu olurken, Roketsan'ın ‘dünyada benzeri olmayan' Cirit füzesine yüksek ilgi oldu. Gate firmasının, kayalar içine saklanan detektör ve kamera sistemleri de ilgi çekti.

EŞİ BENZERİ YOK

Roketsan'ın Başkanı Selçuk Yaşar, dünyada, havadan ve helikopterden yer hedeflerine karşı atılan bir füze olan Cirit'in bir benzerinin olmadığını vurguladı. Yaşar, Cirit'e dünyada yoğun ilgi olduğuna da dikkati çekerek, “Kuzey Afrika'dan Ortadoğu'ya, Avrupa'ya kadar, Cirit ile ilgilenen birçok ülke var. 11 ayrı firma ile görüşüyoruz. BAE'yle yakında sözleşme imzalayacağız” diye konuştu.

TÜRK ŞİRKETLERİ SEKTÖRÜN GELİŞİMİNİ GÖSTERDİ

FUARI gezen Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan “Türkiye'de yapılanları ve bizim savunma sanayi alanında kaydettiğimiz başarıları görmekten olağanüstü etkilendim” dedi. Savunma sanayisinin ‘bir ülkenin teknolojik kalkınmasında, Ar-Ge faaliyetlerinde ve özellikle de hassas teknoloji alanında kaydettiği başarıların bir aynası' olduğuna dikkati çeken Tan “Bu fuarda Türkiye'nin bu bakımdan çok iyi yerde olduğunu gördüm, çok gurur verici bir yerdeyiz” diye konuştu.