Türk öğrencilerden yurtdışı eğitime büyük ilgi

yurtdışı.jpg

Ülkelerin gelişmişlik düzeyini ortaya koyan göstergelerden biri de gençlerinin uluslararası eğitime katılım oranı.

OECD'nin 2011 rakamlarına göre her yıl 4.3 milyon genç, eğitim için başka bir ülkeye gidiyor. Tahminler, 1990'larda 1.3 milyon olan bu rakamın 2025'te 8 milyona ulaşacağı yönünde.

TERCİH EDİLEN ÜLKELER DEĞİŞTİ

Eğitim için tercih edilen ülke gruplarında da değişim söz konusu. 10 yıl öncesinde az gelişmiş ülkelerden gelişmiş ülkelere doğru bir hareket varken, günümüzde bu trend değişti. Artık eğitim için tercih edilen ülkeler sıralamasına Çin, Rusya, Güney Kore ve Japonya gibi ülkeler de girdi.

yurtdışı.jpg

EN ÇOK TERCİH EDİLEN ÜLKELER

Türk öğrenciler Amerika, İngiltere, Almanya'nın yanı sıra İsveç, Hollanda, Çin, Malezya, Macaristan, Rusya ve Polonya gibi ülkelere de ilgi gösteriyor.
Bunda bu ülkelerin eğitim ücretlerinin ekonomik olması etken. Ancak hâlâ Amerika'ya yılda 12 bin lisans öğrencisi gidiyor.


KİŞİ BAŞI YILLIK MASRAF 20 BİN $

Yurt dışında öğrenim gören bir öğrencinin üniversiteye ödediği tutar, ortalama 10 bin dolar. Toplam yıllık masrafları ise 20 bin dolara ulaşabiliyor. Akar'ın verdiği bilgilere göre üniversite için 30 bin öğrenci olduğu göz önüne alındığında, yurtdışında üniversite eğitimi için yaklaşık 600 milyon dolarlık harcama yapılıyor. Kalan 70 bin öğrencinin de yıllık ortalama harcaması 10 bin doların üzerinde.