Türkiye'den arayıp Almanya'da 1 milyon kişiyi dolandırdılar

 Thomas de Maiziere

Almanya'nın başkenti Berlin'deki Federal Basın Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere ve Federal Suç Dairesi Başkanı Jörg Ziercke tarafından "2013 Organize Suçlar Raporu" kamouyuna tanıtıldı.

İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere, organize suçların Almanya için hala önemli bir tehdit olarak görüldüğünü söyledi.

1 MİLYON KİŞİ 120 MİLYON AVRO DOLANDIRILDI

Organize suç gruplarının profesyonelce ve global hareket ettiklerini belirten Maiziere, ''Türkiye'den telefonla arayanlar tarafından Almanya'da 1 milyon kişi maddi zarara uğratıldı. Maddi zararın boyutu yaklaşık 120 milyon avro'' dedi.

MAĞDURLARIN GENELİ YAŞLI

Söz konusu mağdurların Türkiye'den Almanca'yı iyi konuşan insanlar tarafından telefonla arandığını ve çekilişle araba ya da başka hediyeler kazandıkları söylendiğine dikkati çeken Maiziere, genelde yaşlı olan mağdurların hediyenin Almanya'ya gönderilebilmesi için Türkiye'ye bir miktar para aktardıklarını anlattı.

ALMAN BAKAN EFKAN ALA İLE GÖRÜŞTÜ

Bu konuda ve diğer konularla Türkiye İçişleri Bakanı Efkan Ala ile bir süre önce görüştüğü vurgulayan Maiziere, iki ülke bakanlarının yılda bir kez bir araya geleceğini bunun yanında iki kez de müsteşarların görüşeceğini kaydetti.

GEREKLİ ADIMLAR ATILDI

Maiziere, Türkiye'nin suçlularla mücadele konusunda en iyi çalıştıkları ülkeler arasında olduğunu ifade etti. İçişleri Bakanı Maiziere, kara para aklamayla mücadele konusunda cesaretli adımlar attıklarını da söyledi.

ALMAN HAPİSHANELERİNDE 5 BİN RUS TUTUKLU

Federal Suç Dairesi Başkanı Jörg Ziercke, Almanya'da hareket eden bazı organize suç şebekelerinin yabancı ülke vatandaşları tarafından yönetildiğine dikkati çekti. Jörg Ziercke, Almanya'daki hapishanelerde yaklaşık 5 bin Rusça konuşan tutuklunun bulunduğuna dikkati çekti.

TÜRKLERİN KURDUĞU SUÇ ŞEBEKELERİNDE AZALMA

2013 yılında organize suçlarla ilgili 9 bin 155 şüphelinin yüzde 10,1'inin Türk, yüzde 10,1'inin Letonya vatandaşı olduğu açıklandı. Şüpheli sayısının 2012 yılında 7 bin 973 olduğu hatırlatıldı.

Türklerin kurduğu suç şebekelerinin sayısının geçen 5 yıla oranla azalma eğiliminde olduğunu vurgulandı. 2009'da Türklere ait 80 suç şebekesi mevcutken 2010'da bunun 75, 2013'te ise 57 olduğu kaydedildi.