Türkmendağı'nda son köy de düştü
Detay Haber

Türkmendağı

Yenişafak'ta yer alan habere göre; 2015 yılı kasım ayı içerisinde Türkmendağı için hayati önem taşıyan Kızıldağ'ın Esed ve müttefikleri tarafından ele geçirilmesi ile stratejik anlamda düşen Lazkiye-Bayırbucak bölgesi, dün gece itibariyle Esed ordusu ve Şii milislerce tamamıyla işgale uğradı.

Bölgeye hakim Kızıldağ'ı ele geçirdikten sonra Bayır Bucak'taki birçok noktaya saldıran Esed ordusu, Ağcabayır, Murtlu, Sarraf, Çümeren, Burç, Karacağız, İsa Pınarı ve son olarak Karamanlı tepelerinde hakimiyet sağladı.

Son operasyonla birlikte Türkmen birlikleri için bölgede tutunma şansı tamamen ortadan kalktı.

Türkmendağı'nda son köy de düştü

Muhalif Türkmenler sınırın Türkiye tarafına ve geçiş yolu bulabilenler ise doğu yönünde çekilmek zorunda kaldılar.

Esed güçlerine direnen Türkmen gruplar, son 4 gün içerisinde 50'nin üzerinde şehit verdi. Saldırılar sonucu aralarında sivillerin de bulunduğu 86 kişi de yaralandı.

SINIRA SIĞINMIŞLARDI

24 Kasım 2015'te Rus uçağının düşürülmesi ile birlikte havadan, karadan ve denizden kesintisiz bombalanan Türkmen köylerinden binlerce Bayır Bucak Türkmeni sınırın sıfır noktasına sığınmıştı.

Yamadi bölgesinde kurulan çadırlarda kışı geçiren sivillerin son gelişmeler ve rejimin ilerlemesine bağlı olarak doğu yönüne doğru yeni bir göç dalgası başlattığı bildirildi.

PARALI MİLİTAN CENNETİ

Türkmendağı'na yönelik hava operasyonları Rusya tarafından yürütülürken karada savaşan güçlerin büyük çoğunluğu ise Şii milislerden oluşmakta. İran, Afganistan, Irak ve Lübnan'dan getirilen Şiiler bölgede mevcut kara gücünün yarısından fazlasını oluşturuyor.

Şii militanlara ek olarak bölgede 5 yıldır işgal ve yağma faaliyetleri yürüten Hatay asıllı terörist Mihrac Ural'ın kurduğu Mukaveme-i Surî örgütü de yeralıyor.