Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor
AA

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

Suriye'de Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesindeki Derhanne, Kızıldağ ve Fırınlık köyleri çevresinde çatışmalar sürüyor. Şiddetli Rus hava bombardımanı eşliğinde rejim güçlerinin sivil yerleşim bölgelerine yönelik saldırıları da devam ediyor. Stratejik öneme sahip Kızıldağ mevkinde devam eden çatışmalar, Türkiye'ye doğru göçü tetikliyor.

Suriye rejim güçleri, Türkiye'nin sınırında bulunan Lazkiye vilayetinde, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısında kalan ve Türkmenlerin yoğun olarak yaşadığı Bayırbucak bölgesine yaklaşık iki haftadır kara operasyonu düzenliyor.

Bölgenin güneyindeki Gımam köyünü hedef alarak başlayan saldırılar, 3 gündür Bayırbucak'taki Acısu, Fırınlık ve özellikle Kızıldağ bölgelerinde Rus savaş uçaklarının yoğun bombardımanıyla devam ediyor.

REJİM GÜÇLERİNİN ELİNE GEÇEN YERLER

Yerel kaynaklardan alınan bilgiye göre, dünden bu yana çatışmalar Kızıldağ'da yoğunlaştı. Sahadaki son durum, Gimam, 45 Tepesi, Zuveyk köyü, Acısu Kavşağı, Kızıldağ'ın bir kısmının rejim güçlerinin elinde geçti.

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

BAYIRBUCAK'TAKİ STRATEJİK NOKTALAR

İki gündür yoğun çatışmaların yaşandığı, Türkiye'ye 5 kilometre mesafedeki Kızıldağ, bölgedeki en yüksek dağ olması nedeniyle stratejik önem taşıyor. Kızıldağ, Türkiye sınırına 500 metre mesafede bulunan bölgenin en doğu ucu olan Yamadı'ya kadar atış üstünlüğü sağlıyor. Rejim güçleri bu tepeyi tam olarak ele geçirirse Kızıldağ'dan Yamadı'ya kadar on Türkmen köyünü topçu atışıyla vurabilir.

Rejimin hedefindeki bir diğer nokta ise Acısu bölgesi. Burası, Türkmen birliklerinin batı sahil kesimi ile kuzey hattındaki son nokta. Kızıldağ ve güneydeki 45 Tepesi ile birlikte adeta bir üçgen oluşturan bölge, rejim için stratejik ve hayati öneme sahip.

Türkmen Dağı güney hattında Gımam’ın ardından bir diğer önemli nokta Zuveyk köyünü de rejim ele geçirdi. Esed güçleri buradan kuzeydeki Burc Keseb noktasına ilerleyerek Türkmen Dağı ile Cebel Ekrad arasındaki bağlantıyı keserek Türkmen Dağı’nı topyekün kuşatma altına alabilir.

200 AİLE YAYLADAĞI'NA GEÇTİ

Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, dün gece geç saate kadar Kızıldağ'da çatışmaların sürdüğünü söyledi. Türkmen birliklerin etkili kara savunması sonucu, Kızıldağ'ın kaybedilmediğini belirten Mustafa, "Dünden bu yana bölgede anormal bir değişiklik yok. Yalnızca göç var. Dün yaklaşık 200 aile, Yayladağı'na geçti. AFAD ek çadır gönderdi. Suriye Türkmen Meclisi'nden bazı arkadaşlarımız da Yayladağı bölgesine gitti" dedi.

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

"Bayırbucak bölgesinde Türkmen birlikler, başka hiçbir muhalif grubun desteği olmadan rejim güçleriyle savaşıyor" diyen Mustafa, rejimin ele geçirdiği Gimam'dan, sahilden ve Fırınlık mevkiinden olmak üzere kuzey, güney ve orta hattan saldırdığını belirtti.

Acısu bölgesinde rejimin ilerleyemediğini aktaran Mustafa, Kızıldağ'ın düşmesiyle doğuya doğru tüm Türkmen köylerinin tehlike altında olacağını vurguladı.

TÜRKİYE'NİN DESTEĞİYLE 2 KÖYÜ GERİ ALDIK

Mustafa, "Biz orada toprağımız için süper güçler karşısında savaşıyoruz. Teslim olup, bırakacak değiliz. Oradaki birliklerimiz inanıyorlar. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. Dün Türkiye'nin hava desteğiyle Sultan Murat Tugayları DAEŞ'in elinden 2 köyü geri aldı. Yaklaşık 4 aydır orada ilerleyemiyorduk. Bu bizim için moral verici bir gelişme oldu. Güvenli bölge oluşturulmasında önemli bir adım atıldı. Güvenli bölge bizim için olmazsa olmazımızdır ve güvenli bölge oluşturulmazsa Türkmenler biter. Bayırbucak'ı kurtarsak da, Halep'in kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmak zorunda. Bu arada, dün gece Kızıldağ'da çatışmalar sürerken, bir diğer Türkmen bölgesinde 2 köyün geri alınması, Türkmenlerin kaç cephede birden savaştığını da gösterdi."

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

Türkmen Dağı'nda Bayırbucak'ta neler oluyor

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)