Turksat 4K yayın testlerine başladı

4k

Full HD'den 4 kat daha yüksek çözünürlük sunan 4K yani Ultra HD yayınların testleri Türkiye'de de yapılmaya başlandı. Geçtiğimiz günlerde Digiturk'un yaptığı deneme yayınının ardından uydu üzerinden yayın hizmetleri sunan Türksat da 4K testlerine başladığını açıkladı.

ŞİMDİLİK TEST AŞAMASINDA

Test yayınları 26-30 Kasım tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilen MÜSİAD High-Tech Port Fuarı'ndaki Türksat standında seyredilebilecek. Şimdilik test aşamasında olan 4K Ultra HD test yayınlarının HEVC (H265) destekleyen, uydu alıcılı 4K Ultra HD televizyonlarda, 12123 MHz frekans, Yatay (Horizontal) polarizasyon, 15.000 Sembol Oranı, FEC:3/4 parametreleriyle izlenebileceği de açıklandı.

TELEVİZYONUN 4K'YI DESTEKLEMESİ GEREKLİ

4K yayınları izleyebilmek için uyumlu bir televizyona ihtiyaç duyuluyor. Günümüzde 4K destekleyen akıllı televizyonların fiyatları 1800 TL'den başlıyor. Giderek yaygınlaşan bir yayın türü olan 4K'yı destekleyen kameraların sayısı da artıyor. Bazı telefonların yanısıra fotoğraf makinesi ve video kameralar da 4K video kayıt desteği vermeye başladı. UEFA Euro 2016’da maç yayınlarının 4K olarak yayınlanması hedefleniyor.