Uğur Dündar: Cumhuriyet İmralı'ya demir attı

Uğur Dündar: Cumhuriyet İmralı'ya demir attı

Sözcü Gazetesi yazarı Uğur Dündar, bugünkü köşesinde İmralı görüşmelerini 1928 yılında çekilmiş bir fotoğrafı hatırlatarak eleştirdi.

Matematik öğretmeni Nermin Erken Ural'ın gençlik yıllarındaki hikayesini kaleme alan Dündar, Cumhuriyet değerlerinin kaybolduğunu ima ederek, Cumhuriyet gemisinin İmralı'ya demir attığını ileri sürdü.

İşte Uğur Dündar'ın bugünkü o yazısı

Uğur Dündar: Cumhuriyet İmralı'ya demir attı

Bu fotoğraf ne kadar çok şey anlatıyor!..
Sevgili okurlarım, Bugün sizlerle bir fotoğraf paylaşıyorum. Fotoğraf siyah beyaz ama öyküsü rengarenk!.. Hepimizi genç Cumhuriyetin kısa zamanda çok ve büyük işler başardığı o pırıltılı yıllara götürüyor... ?

ÖLENE KADAR CUMHURİYET'İ SEVDİ

Nermin Erken Ural, 1928 yılında Mersin'de dünyaya geldi. Ortaokul son sınıfta, parasız yatılı okul sınavlanna girip, İzmir Karşıyaka Kız Öğretmen Okulu nu kazandı. Fen ve matematik derslerinde gösterdiği üstün başan nedeniyle, oradan Yüksek Öğretmen Okulu'na gönderildi. Bu okuldan matematik öğretmeni olarak mezun oldu. Hayatını adadığı öğrencilerine ölene dek matematiği ve Cumhuriyet'i sevdirdi.

CUMHURİYET KOŞUSUNDAKİ BİRİNCİLİK

Öğrencilik yıllannda derslerdeki başansını sporda da sürdürdü, Okullarının voleybol takımında oynuyor, atletizm yapıyor, katıldığı tüm 1.500 metre yarışlarında hep birinci oluyordu. O yıllann en heyecan verici spor etkinliklerinden biri de, İzmir'deki Cumhuriyet Koşuları'ydı. İşte bu fotoğraf, Nermin Erken Ural'ın 1946 yılı Cumhuriyet Koşusunda birincilik ipini göğüslerken çekildi.

CUMHURİYET GEMİSİ İMRALI'YA DEMİR ATTI

Fotoğrafa bakarken hüzünlenmemek elde değil. Niçin yayınladığıma gelince... Ne demişti büyük şair Orhan Veli, o unutulmaz dizelerinde? "Bakakalırım giden gemilerin ardından!" Siz, ben, o, bizler, hepimiz!.. Yakında bakakalacağız giden Cumhuriyet gemisinin ardından! Çünkü meçhule giden o gemi, artık demir alıyor lmralı'dan!..