Ukrayna'da Rus kanalları yasaklandı

rusya

Yasaklanan 14 televizyon kanalı arasında, Rusya'nın önde gelen ana akım televizyonlarından First Channel ile İngilizce yayın yapan RT de bulunuyor.

YAYINLARIN İÇERİĞİ: RUSYA'NIN SALDIRGANLIĞI

14 kanalın yasaklandığı, Ukrayna İçişleri Bakanlığı'ndan Anton Geraşenko tarafından Facebook'ta açıklandı ve yapılan yayınların içeriği "Rusya'nın saldırganlığı" olarak tanımlandı. Geraşenko, "özgür ve bağımsız bir ülke olarak Ukrayna'nın medyayı bu saldırganlıktan koruma hakkı olduğunu" belirtti.

RUS MEDYASI NEFRET YAYIYOR

Geraşenko ayrıca Rus medyasının bilinçli olarak Ukrayna vatandaşları arasında nefret yaydığını savundu. Benzer bir uygulamayı Rusya'nın da yaptığını söyleyen Geraşenko, "Kırım'ın ilhakından sonra bölgede Ukrayna kanalları yasaklanmıştı. Üstelik Rusya'da bir tane bile Ukrayna kanalı yayın yapamıyor" dedi.

YASAKLAMAK ETKİLİ OLACAK MI?

Ancak insan hakları grupları, medya özgürlüğünün kısıtlamanın, yanlış bilgiyle mücadelede ne kadar etkin olacağını sorguluyor. Televizyon kanalları, özellikle çatışmaların devam ettiği Doğu Ukrayna'da önemli bir rol oynuyor. Bölgede yaşayanların çoğu Rusça konuşuyor ve Rus haberlerini takip ediyor.

Rus kanallarının çoğu, Rusya devletine bağlı ya da devlete yakınlığıyla bilinen şirketlere ait. Bu kanallar, yaygın olarak Kremlin'deki görüşü yansıtıyor ve eski Ukrayna başkanı Viktor Yanukoviç'in devrilmesini "darbe" olarak tanımlıyor.

AYRILIKÇILARA YÖNELİK OPERASYONLAR

Kanallarda ayrıca Ukrayna hükümetinin ayrılıkçı militanlara yönelik askeri operasyonu "Rusça konuşanlara yönelik bir operasyon" olarak yansıtılıyor. Yanukoviç'in muhalifler tarafından devrilmesinin ardından Rusya'nın Kırım'ı ilhak etmesi, Doğu Ukrayna'da çatışmaları tetiklemişti. Bölgedeki Rus yanlısı ayrılıkçılar, Ukrayna hükümet güçleriyle Nisan ayından bu yana çatışıyor.