Uludere  faciası öncesi karakola telefon

Uludere  faciası öncesi karakola telefon

Uludere katliamı gecesi saat 22:21'de 13 yaşındaki Muhammet'in babası Ubeydullah Encü ile Gülyazı Karakolu Başçavuşu arasında gerçekleştiğı konuşma ortaya çıktı.

Bu telefon konuşması, Uludere katliamı gecesi saat 22:21'de 13 yaşındaki Muhammet'in babası Ubeydullah Encü ile Gülyazı Karakolu Başçavuşu arasında gerçekleşti. Diyarbakır Savcılığı'nın dosyasına giren konuşmadan üç dakika sonra uçaklar son bombayı attılar.

KÖYLÜLER KARAKOLU ARADI

Şırnak'ın Uludere İlçesi'nin Irak sınırı yakınlarında F-16'ların bombardımanında yaşamını yitiren 34 kişinin ölümüne ilişkin soruşturmada çarpıcı bir detaya daha ulaşıldı.

Taraf 'ın soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı kaynaklarından edindiği bilgilere göre, köylüler son bombardımandan önce Gülyazı Karakolu'nu arayarak bombalananların PKK'lılar değil kendi çocukları olduğunu bildirdi. Soruşturmanın önemli ayaklarından birini oluşturacağı tahmin edilen bu GSM kaydına giden süreç ise katliamın hemen ardından ortaya atılan iddialarla başladı.

KORKMAYIN, UYARI ATEŞ BU

Katliamdan sağ kurtulanlar ve köyde saldırıyı takip edenler Uludere'ye giden Taraf muhabirleri de dahil olmak üzere gazetecilere, yetkililere hep aynı iddiayı dile getirdiler. Bombardımanda ölen 13 yaşındaki Muhammet Encü'nün babası Übeydullah Encü, saldırı anında Gülyazı Karakolu Komutanlığı'nda görevli başçavuş Vehbi Göçmen'i telefonla aradığını söyledi. Encü, Başçavuş Göçmen'e "Niye müdahale etmiyorsun. Çocuklarımız orada, oğlum da içlerinde" dediğini aktardı. Encü'ye göre Başçavuş Göçmen ise kendisine "Korkmayın bir şey olmaz, korkutmak amacıyla uyarı ateşi açıyorlar" yanıtını verdi.

SAVCILIK İDDİANIN ÜZERİNE GİTTİ

Bu iddialar üzerine, soruşturmayı yürüten Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, operasyon anında görüşme olup olmadığını tesbit etmek için GSM kayıtlarını istedi. Savcılığa gönderilen görüşme kayıtları, iddia edildiği gibi operasyon tarihi olan 28 Aralık 2011'de, 22:21 sıralarında Übeydullah Encü'nün Gülyazı Karakolu'nu aradığını gösterdi. Encü'nün, aramasından üç dakika sonra ise F-16'lar köylüleri dördüncü kez bombaladı.

SON BOMBARDIMANDA 14 KİŞİ

22.24'te yani GSM kayıtlarına göre karakolun aranıp öldürülenlerin köylü olduğunun söylenmesinden üç dakika sonra yapılan son bombardımanda 14 kişinin öldüğü ise hem köylülerin anlatımı hem de TBMM Uludere Alt Komisyonu'nun açıklamalarında yer aldı.

Heron görüntülerini izleyen komisyon üyelerinin yaptığı açıklamalara göre olay dakika dakika şöyle gelişti:

15.59: Heron, Siirt kırsalından itibaren görüntü almaya başladı.

17.20: 8 aracın görüntüsü kayıtlara girdi.

18.25: İlk kalabalık grup görüntülendi.

18.55: İkinci kalabalık grup geçiş yaptı.

19.16: Köylüler, çok sayıda katırla, Türkiye sınırına doğru hareket etti.

21.24: 4 grup, 400-500 metre aralıklarla sınırda beklemeye başladı.

21.39: Heron'un lazer ışığıyla belirlediği hedef doğrultusunda ilk bomba atıldı.

21.43: İkinci grup bombalandı.

22.04: 4-5 kişiden oluşan üçüncü grup bombalandı.

22.24: 4. bombalamada 14 kişi öldü.

22.45: Kaçakçıları köyde bekleyen yakınları, olay yerine doğru yola çıktı.

23.05: Köylüler olay yerine ulaştı. (Taraf)