Uludere olayından sonra İnsanlı Heron dönemi

Uludere olayından sonra İnsanlı Heron dönemi

Uludere'de 34 sivilin ölümüne yol açan Heron kazasının ardından, istihbaratta yeni dönem... ABD'den kiralanan " King Air " marka yüksek teknoloji donanımlı insanlı uçak göreve başladı. King Air, sınır boyunca teröristlerin hareketlerini adım adım takip edecek. Uçak, çektiği görüntüleri kriptolu olarak kontrol istasyonuna iletecek.

BEŞ UÇAKTAN BİRİ TESLİM EDİLDİ

Türk Silahlı Kuvvetleri, Şırnak Uludere'de yaşanan Heron kazasının ardından aldığı "terörle mücadalede insanlı istihbarat uçaklarını kullanma" kararını uygulamaya başladı. Bu çerçevede ABD'den kiralanan özel donanımlı 5 insanlı istihbarat uçağından ilki, önceki gün Türkiye'ye teslim edildi. Batman'daki harekat merkezinde Genelkurmay Başkanlığı yetkililerine teslim edilen uçak hemen göreve başladı.

24 SAAT BOYUNCA IRAK VE SURİYE SINIRINI GÖZETLEYECEK

2 yıllığına kiralanan King Air marka yüksek teknoloji donanımlı uçaklar, Batman'da kurulan komuta merkezinden yönetilecek. 24 saat boyunca Irak ve Suriye sınırını gözetleyecek uçakların topladığı görüntüler, Batman'daki merkezden anında hem bölgedeki üslere hem de Ankara'ya iletilecek.

Uludere olayından sonra İnsanlı Heron dönemi

TERÖRİSTLERİN KOLUNDAKİ SAATİ BİLE GÖREBİLECEK

7 gün 24 saat en az 3 tane insanlı istihbarat uçağı sınır boyunca terörist grupların hareketlerini izleyecek. Özel donanımlı bu uçaklardaki görüntüleme sistemleri 30 bin feet, yani yaklaşık 10 km yükseklikten uçacak ve yerdeki teröristlerin elindeki silahın markasını, hatta kolundaki saatin kaç olduğunu bile rahatlıkla görebilecek. Uçaklar topladıkları görüntüleri, hatlarıyla yer kontrol istasyonlarına iletecek.

GEREKLİ GÖRÜLÜRSE MİT İÇİN DE KİRALANACAK

Yetkililer, Türk insansız hava aracı ANKA projesinde yaşanan gecikme ve İsrail'den temin edilen 'Heron'lardan yeterli verim alınamamasının, bu uçakları kiralama seçeneğini zorunlu kıldığına dikkat çekiyor. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın emrine verilen uçaklardan Emniyet Genel Müdürlüğü de faydalanabilecek. Eğer gerekli görülürse MİT için de aynı uçaklardan kiralanacak. Geri kalan 4 uçağın da eylüle kadar gelmesi planlanıyor.

AYNI ANDA 2 MERKEZE GÖRÜNTÜ AKTARIYOR

ABD'den kiralanan özel donanımlı 5 insanlı istihbarat uçağı, topladıkları görüntüleri hatlarıyla yer kontrol istasyonlarına iletecek. Bu uçakların sağladığı diğer bir avantaj ise, çektikleri görüntüleri aynı anda 2 farklı merkeze gönderebiliyor olması.. (Türkiye)