Uludere ve Reyhanlı'da ölenler şehit sayılacak

Uludere ve Reyhanlı'da ölenler şehit sayılacak

Reyhanlı, Uludere, Güngören, Cilvegözü, Afyon patlaması gibi olaylarda hayatını kaybedenler sivil şehit statüsüne alınıyor. Star gazetesinin haberine göre; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın Meclis'e sunduğu torba kanunda bu tür olaylarda ölenlerin yakınlarına maaş ve devlette işe girme imkanı verilecek.

103 MADDEDE TORBA TASARISI

Hükümet Reyhanlı, Uludere, Güngören, Cilvegözü gibi bombalama olaylarında yaşamını yitiren sivil vatandaşların yakınları için harekete geçti. Bombalı saldırılarında yaşamını yitirenler sivil şehit sayılarak, yakınlarına kamuda istihdam hakkı verilecek, aylık bağlanacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın TBMM'ye geçen hafta sunduğu 103 maddeli torba kanun tasarısında, terör mağduru vatandaşlar için çok önemli düzenlemeler yer alıyor.

Buna göre, terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına veya malul olanlara kamuda bir istihdam hakkı verilecek. Mevcut düzenlemede 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren olaylar nedeniyle hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı tanınmakta iken, tasarının 43. maddesine göre, harp malulleri ile 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve Aylık Bağlanması Hakkında Kanun kapsamında hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir istihdam hakkı getiriliyor.

Düzenleme ile vazife malulü sayılan TSK mensubu ve güvenlik görevlilerinden hayatını kaybedenlerin yakınlarına iki, malul olanlara bir, vazife malullüğü kapsamında bulunan diğer kamu görevlilerine bir istihdam hakkı verilecek. Ayrıca 5233 sayılı Terör ve Terörle Mücadeleden Doğan Zararların Karşılanması Hakkında Kanun kapsamında aylık bağlanan terör mağdurlarına da bir istihdam hakkından faydalanma imkanı getiriliyor.

MUHTAÇLIK ŞARTI DA KALDIRILIYOR

Tasarıya göre, terör mağduru sivil vatandaşlardan hayatını kaybedenlerin yakınlarına ve engelli hale gelenlere aylık bağlanacak. Ayrıca aylıkların hesaplanmasında asgari ücret yerine gösterge rakamının katsayı ile çarpılacak miktarı esas alınacak. Bu kanun kapsamında hayatını kaybedenlerin anne ve babasına aylık bağlanmasında, muhtaçlık şartının kaldırılması da öngörülüyor.

EŞİTSİZLİK GİDERİLECEK

Söz konusu kanun kapsamındaki olaylar nedeniyle malul hale gelenlerin kendilerine ya da hayatını kaybedenlerin hak sahiplerine bağlanan aylıklarda oluşan eşitsizliklerin giderilmesi amacıyla herhangi bir sosyal güvencesi bulunmayan malullere bağlanan aylıktan düşük olmayacak.

AFYON PATLAMASI DA VAZİFE MALULÜ

Tasarı ile daha önce "doğal afet şehidi" sayılan Afyonkarahisar'da hayatını kaybeden 25 asker 'vazife malulü' statüsüne alınıyor. Tasarı, patlayıcı maddelerin nakli, imhası gibi olaylar sırasında hayatını kaybeden veya malul olanlar ile patlayıcı maddelerin incelenmesi, muhafazası, nakli, imha edilmesi ve zararsız hale getirilmesi işlemleri sebebiyle hayatını kaybeden ve malul olanları da 2330 sayılı Nakdi Tazminat ve aylık bağlanması hakkında kanun kapsamına alıyor.

1 OCAK 2012 SINIRI GETİRİLDİ

Ancak bu düzenleme, 1 Ocak 2012 ve sonrasında meydana gelen patlayıcı madde işlemleri kaynaklı olaylarda hayatını kaybeden veya malul olanlarla sınırlandırıldı. Bu değişiklik kapsamına girenler bu kanunla düzenlenen haklardan müracaatları üzerine, ayrı usul ve esaslar çerçevesinde yararlanabilecek. Nakdi tazminat hakları saklı kalmak kaydıyla, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önceki dönem için geriye dönük olarak herhangi bir ödeme yapılmaması öngörülüyor. Bu patlamada ölenlerin birinci derece yakınlarına ücretsiz seyahat hakkı, elektrik faturasında yüzde 40, su faturasında yüzde 50 indirim uygulanacak.