Uzayda iletişimde lazer denemesi başarılı oldu

A

Bilim insanları lazer ışınını kullanarak uzayın derinlikleriyle iletişim yollarını araştırıyor. Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yönlendirilen lazer'de hedef, ışın üzerinden istasyonla temas kurmak.

LAZER UZAY İSTASYONUNA ULAŞTI

İlk kez yapılan bir deneyle, dünyadan yollanan lazer ışını 420 km yüksekte dünya çevresinde dönen Uluslararası Uzay İstasyonu’na ulaştı.

Daha önce dünyadan en az 30 bin km uzaktaki uydulara da lazerle ulaşıldığı ve internet benzeri iletişim hattı açıldığı bildiriliyor. Uzayın derinliklerine uzanan araçların dünyadan kopmaması için lazer teknolojilerine ihtiyaç var.

MUCİDİ HAYATINI KAYBETTİ

Bu arada lazeri bulan adam olarak bilinen profesör Charles Townes 99 yaşında ABD’de öldü. Profesör Townes 1951 de Washington'da bir parkta otururken donanmanın istediği mikrodalga iletişim modeline çare olarak lazerin ilk hali Maser'i bulmuştu.

Townes, bir bankta otururken bir anda lazer fikrinin aklına geldiğini sonra otele koşup bulduğu kağıtlara teoriyi yazdığını anlatırdı. Profesör, bu çalışması için iki rus bilimadamıyla 1964'te Nobel Fizik Ödülü kazanmıştı.