Uzayda tarihi kenetlenme

Uzayda tarihi kenetlenme

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) ikmal yapmak üzere dün ABD'nin Cape Canaveral üssünden Falcon 9 roketiyle fırlatılan özel sektöre ait ilk uzay aracı, cuma günü yapılacak tarihi deneme testlerini başarıyla tamamladı.

UUİ'nin kontrol merkezinin bulunduğu Houston'daki Johnson Uzay Merkezi'nin sözcüsü Kelly Humphries, ''Şimdiye kadar'' her şeyin planlandığı gibi gittiğini belirterek, kenetlenme öncesinde yapılan tüm testlerin başarıyla sonuçlandığını söyledi.

Pay Pal'ın sahibi Elon Musk'a ait SpaceX firmasının insansız ve altı tonluk Dragon uzay aracı yarın TSİ 09.30'dan itibaren İstasyon'a 2,5 kilometre yaklaşarak bir deneme daha yapacak, sonra 200 kilometre uzaklaşacak.

Bu yaklaşma denemesi sırasında 350 kilometre irtifada bulunan İstasyon ile Dragon arasındaki iletişimin ve UUİ'nin pozisyonunu uzay aracının durumuna göre belirlemek için GPS ile navigasyon sisteminin iyi çalışıp çalışmadığı test edilecek.

Bu sırada İstasyon'daki astronotlar da Dragon'u yakalamak için kullanacakları robot kol ile manevra denemeleri yapacak.

Bundan sonra NASA'daki program yetkilileri Cuma 04.00'de kenetlenme işlemine yeşil ışık yakmak ya da aksini yapmak için toplanacak. Onay verilirse uzay aracı İstasyon'a cuma günü saat 12.28'de 250 metre yaklaşacak.

Her şey yolunda gider ve Houston TSİ 13.09'da nihai onayı verirse, kapsül yaklaşmaya devam edecek ve 15.06'da UUİ'nin robot kolu tarafından yakalanacak. İstasyon'un Amerikan modülü Harmony ile yakınlaşacak Dragon, 18.05'te kenetlenmiş olacak. İstasyon ile uzay aracı arasındaki kapı cumartesi günü TSİ 13.00'de açılacak ve UUİ mürettebatı, 521 kilo tutarındaki gıda, erzak, laboratuvar malzemesinden oluşan yükü taşımaya başlayacak.

Mürettebat daha sonra kapsüle İstasyon'da yürütülen 660 kilogram ağırlığındaki bilimsel deney materyalini yükleyecek.

Dragon 30 Mayıs TSİ 10.15'te aynı gün Dünya'ya dönmek üzere UUİ'den ayrılacak.

Kapsül California açıklarında Pasifik'e paraşütle inecek.

Dragon UUİ ile kenetlenmeyi başarırsa bu yörüngeye gidip gelmekte ve uzayın keşfinde yeni bir dönemin başlangıcı olarak tarihe geçecek.