Wikileaks'teki Atatürk fotosu Yunan işi

WikiLeaks'in "Bize destek vermek için bilgisayarınıza indirin" diyeyayınladığı hazırladığı posterlerde yer alan Atatürk fotoğrafı tartışma yarattı. Son yüzyıla damgasını vurmuş skandallar ve kirli olayların arasındaki fotoğrafın WikiLeaks'in tanıtım kampanyasını yürüten Yunan grup tarafından fotoğrafa yerleştirildiği ortaya çıktı.. Haberturk'ten Gülin Yıldırımkaya polemik köşesini bu konuya ayırdı. Konuyu uzmanlara soran Yıldırımkaya'nın aldığı cevaplar..

wikileaksteki_ataturk_fotosu_yunan_isi_1.jpg

USAK Genel Koordinatör'ü Doç. Dr. Sedat Laçiner:
Duvar kağıdında karanlık bir oda var. Bu karanlık odada batan bankalari Afganistansavaşı, cinayetler, karanlıkta kalmış pek çok dosya bulunuyor. Tüm bunların arasında da Atatürk resmi var. Burada Atatürk resmi, Ermeni ve Rum iddiaları için çok önemli. Türkiye'nin İsrail'le yaşadığı sorunlar nedeniyle orada olabilir. Fotoğrafta kapı açılıyor, içeri Wikileaks giriyor ve aydınlatıyor.

MANİPÜLATİF BİR İŞ
Atatürk'le temsil edilen karanlık dosyalar olduğu ima ediliyor. Geçmişte katliamlar, cinayetler, soykırımlar oldu denilmek isteniyor. Bir simge bundan güzel kullanılamazdı. Oraya Adolf Hitler fotoğrafı konulsaydı ne maksatla konulacaksa, Atatürk fotoğrafı da o maksatla konulmuştur. Tamamıyla tek taraflı bir fotoğraf. Atatürk burada Saddam Hüseyin gibi Hitler gibi Mussolini gibi bir figür konumuna düşürülmüş. Wikileaks bir toplumsal direnç hareketi. Fakat içine girmek çok kolay. Manipüle etmek çok kolay. Bu fotoğrafta manipülasoynun bir göstergesi.

Star gazetesi başyazarı Mehmet Altan:
Cumhuriyet tarihini doğru bilmediğimiz kesin. Cumhuriyet tarihini resmi tarihin anlattığı kadar biliyoruz o da doğru anlatmıyor. Bu fotoğrafın altında alt düzey düşmanlık var mı bilmem ama bu sitenin ona olanak tanıyacağını tahmin etmiyorum.

TARİHİMİZDE KARANLIK NOKTALAR VAR
Mesela bizim kurtuluş savaşı İngilizler yokmuş gibi konuşuluyor. Bu mesela karanlıkta kalmış bir konu. İngilizler yok, "Samsun'a çıkıldı ve kurtulduk" gibi çok kestirmeden bir tarih anlatılıyor. Türkiye o sırada etkili olanın üzerinden ifade ediliyor. Bir tek adam var ve onun dışında hiç bir şey yokmuş gibi büyük bir propagandayla gidiyor işler. Şahsa tapınma ve şahıs üzerinden tarih okumak gibi garip bir anlayışımız var. İngilizler olmadan Osmanlı imparatorluğunun yıkılışı da konuşulamaz, TC'nin kuruluşu da.. Teoride doğru bir çerçeve değil. O zamanki ingiliz yazışmalarına bakarsanız kimbilir neler çıkar..