Wikileaks'ten Selahattin Demirtaş raporu
Detay Haber

Wikileaks'ten Selahattin Demirtaş raporu

Akşam gazetesinde yer alan habere göre; Demirtaş bugün PKK'nın arkasında halk desteği olduğunu ve Kürtlerin bu hareketi desteklediği yönünde yalanlarla dolu kara propaganda yapsa bile gerçekleri ABD'li yetkililere söylüyor.

ABD'NİN SİYASETÇİ DEVŞİRME PROGRAMI ÜYESİ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği tarafından 14 Ekim 2005'te hazırlanan 'Gizli' ibareli raporda o dönem İnsan Hakları Derneği'nin Diyarbakır Şube Başkanı olan Selahattin Demirtaş ile yapılan görüşmeler deşifre oldu. Raporda Demirtaş'ın Uluslararası Ziyaretçi Liderlik Programının (IVLP) eski bir katılımcısı olduğu ifade ediliyor. Bu program ABD'nin siyasetçi devşirme ve yetiştirme programı olarak biliniyor.

2005'TE AMERİKAN BÜYÜKELÇİSİYLE GÖRÜŞME

2005'te ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'yle görüşen Demirtaş, kara propaganda ile yetkilileri kandırmaya çalışmış. Öyle ki; aynı raporda Demirtaş'ın, ABD'nin tüm dünyada siyasetçi devşirip yetiştirdiği bir programın eski üyesi olduğunun da altı çiziliyor.

"GÜNEYDOĞUN'UN YARISI PKK'YI DESTEKLİYOR"

Demirtaş 27 Eylül 2005'te bir yandan Güneydoğu'daki halkın yüzde 50'sinin PKK'yı desteklediğini ancak Türkiye'de bu oranın yüzde 20-30 oranında verildiğini söylüyor. Daha sonra kendini yalanlayan Demirtaş, yeni bir Kürt partisinin kurulacağını söylüyor. Var olan üyelerin az deneyimli olduğunu iddia eden Demirtaş, bugünkü ifadesinin tersini söyleyerek üyelerin PKK'ya çok yakın olması dolayısıyla yapıcı politikalar üretecek siyasi oyuncular olamayacaklarını itiraf ediyor.

CİZRE'Lİ ŞEYH HAŞİMİ: ABD OPERASYON YAPARSA HALKIN TEPKİSİ SERT OLUR

Raporlara bir de ilginç bir diyalog yansıyor. ART TV'den Nezahat Dağtekin, yetkililere "Buradaki hiçbir aile tarafsız kalamaz hepimizin dağlarda PKK'nın içinde yakınları var" diyor. Cizre'den Şeyh Abdülbaki Haşimi ise ABD'nin olası bir operasyonu karşısında bölge halkının sert tepki vereceğini belirtiyor. Buna karşın Dağtekin de halkın şiddet içeren tepki vereceğini söylüyor.

HALK, PKK'NIN EYLEMLERİNİ REDDEDİYOR

30 Eylül 2003'te ABD'li İnsan Hakları yetkilileri bölgeye gidiyor. Raporda halkın ABD'nin bölgede olası bir operasyon yapmasından endişe ettikleri belirtiliyor. Dönemin Batman Belediye Başkanı Hüseyin Kalkan ise operasyonun halkta örgüte karşı yeni bir destek oluşturacağını ifade ediyor. Kaynaklar, halkın PKK eylemlerini reddettiğini ancak örgütte tanıdıklarının olduğu ifade ediyor.

Wikileaks'ten Selahattin Demirtaş raporu