Yemen hükümeti: Sokotra Adası bizimdir
AA

Yemen resmi ajansı SANA'nın haberine göre, hükümet yetkilileri, Sokotra Valisi Salim Abdullah'ın katılımıyla toplantı düzenledi.

Vali Abdullah'ın, adadaki askeri ve güvenlik durumuna ilişkin bir rapor sunduğu toplantıda, Sokotra'da Savunma ve İçişleri bakanlıkları dışında kurulacak herhangi bir askeri gücün Yemen hükümeti tarafından kesinlikle kabul edilmeyeceği ifade edildi.

Sokotra'da kurulacak muhtemel askeri oluşumların, "herhangi bir meşru varlığı olmayan silahlı milisler" şeklinde görüleceği uyarısında bulunan hükümet yetkilileri, "Adanın, uyum içinde yaşamaya alışkın bölünmeden uzak halkı için barış içinde kalması" çağrısı yaptı.

Yemen hükümeti: Sokotra Adası bizimdir

BAE'YE UYARI

Son zamanlarda bazı medya organlarında, Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE), Yemen'in geçici başkenti Aden'deki "Hizam Emni" benzeri askeri bir gücü, Sokotra Adası'nda da oluşturmaya başladığına ilişkin haberler yer almıştı.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de Husilere karşı verilen mücadelede hükümeti destekleyen koalisyon güçleri arasında yer alan BAE, bu koalisyonda Suudi Arabistan'dan sonra ikinci büyük güç olarak biliniyor.

Yemen hükümeti: Sokotra Adası bizimdir

BAE'nin mayıs ayının başında Sokotra Adası'na askeri güç göndermesinin ardından Yemen hükümetiyle arasında gerginlik yaşanmıştı. İki ülke arasındaki gerginlik, Suudi Arabistan'ın ara buluculuğunda BAE'nin, adadaki güçlerini geri çekmesiyle sona ermişti.

Yemen sahillerine 500 kilometre uzaklıktaki 6 adadan oluşan Sokotra, Aden Körfezi ve Afrika Boynuzu açıklarında Hint Okyanusu'nda stratejik bir konumda bulunuyor.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)