Yerli predator geliyor

Yerli predator geliyor

Uluslararası Hava ve Uzay Gücü Konferansı ICAP 2013 ilk kez İstanbul'da düzenlendi. Sabah'tan Hasan Ay'ın haberine göre, Savunma Sanayi Müsteşarı Murad Bayar, silahlı insansız hava aracı 'predator'un muadili olacak türbin jetli uçak için düğmeye bastıklarını söyledi.

Türkiye'nin ilk yerli savaş uçağı tasarımının yıl sonunda tamamlanacağını belirten Bayar, "Bu proje geçen yıl başladı. Hedefimiz, bu sene sonuna kadar kavramsal tasarımı tamamlayıp, Savunma Sanayi İcra Komitesi'ne proje teklifi sunmak" dedi. Uçağın olgunlaşma sürecinin devam ettiğini belirten Bayar, "Tasarımdan sonra mühendislik ve geliştirme fazı başlayacak" diye konuştu. Üzerinde çalışılan ön taslak ilk kez kamuoyu ile paylaşıldı.

ANKA'NIN YENİ VERSİYONU İÇİN DÜĞMEYE BASILDI

Murad Bayar, Anka'nın bir sonraki versiyonunu geliştirmek için düğmeye bastıklarını belirtti. Bayar, şöyle konuştu: "Anka, piston motorlu bir uçak. Belli bir irtifa ve taşıma gücü var. Türbin motoru, jet motoru anlamına geliyor. Yani çok daha yüksek irtifaya, sürate ve taşıma gücüne ulaşacak. Şu anda 1.5 ton. Taarruzi Anka'nın ağırlığı örneğin 4 ton olacak. Taşıma gücü, yetenekleri, sensörleri ona göre çok daha gelişmiş olacak."

30 MİLYON DOLARLIK PROJE

Bayar, savunma sanayisinde 30 milyar dolarlık projenin ihale edildiğini anlattı. Bayar, bu projelerin yarıdan fazlasının hava ve uzay gücüne yatırıldığını, Ar-Ge'de ise yatırımların 1 milyar dolara yaklaştığını belirtti.

OBAMA'YI KORUYAN TUĞGENERAL DE KONFERANSTAYDI

Konferansa, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Mehmet Erten de katıldı. Usama Bin Ladin'in 2011'de öldürüldüğü operasyonu Beyaz Saray'dan izleyen ABD Başkanı Barack Obama'nın güvenlik ekibinden Tuğgeneral Marshall Brad Webb de konferanstaydı.