Yezidiler Avrupa'ya göç ediyor
Ajanslar

te

Irak'ta her ay 5 bin civarında Yezidi'nin terör örgütü IŞİD tehdidi nedeniyle ülkelerini terk ettiği belirtildi. Musul'un Şengal ilçesi ve köylerinde yaşayan Yezidiler, IŞİD saldırıları sonucu evlerini terk ederek Peşmergelerin kontrolündeki Duhok iline sığınmıştı ancak buradaki kamp şartlarını beğenmeyen Yezidiler, çareyi Türkiye üzerinden Avrupa ülkelerine gitmekte buluyor.

GÜNLÜK 200 YEZİDİ IRAK'I TERK EDİYOR

Duhok Yezidi Masası Sorumlusu Hadi Dubani, yaptığı açıklamada, "Günlük ortalama 150 ila 200 Yezidi vatandaşımız Irak'ı terk ediyor. Bu rakam aylık 5 bini buluyor.Yezidi din adamlarının 'ülkeyi terk etmeyin' çağrılarına rağmen Irak'tan kaçan Yezidi sayısı azalmıyor" dedi.

YEZİDİLİK DİNİ KAYBOLMA TEHLİKESİNDE

Böyle giderse Irak'ta Yezidi kalmayacağına dikkati çeken Dubani, "Eğer Yezidiler gitmeye devam ederse Yezidilik dini de kaybolma tehlikesiyle karşı karşıya kalır. Avrupa'ya gidenler oranın kültürüne adapte oluyor. Kendi dininden ve kültüründen uzaklaşıyor" diye konuştu. Dubani, Irak'ı terk etme nedenlerine ilişkin ise şunları söyledi: "Yezidiler, Duhok'ta daha çok kamplarda kalıyor. Kamptaki şartlar çok ağır. İş bulamıyorlar. Yezidiler, bu nedenle yeni bir yaşam umuduyla Avrupa'nın yolunu tutuyor. Ancak Yezidilerin yaşadıkları Musul'un Şengal bölgesi, IŞİD'den tamamen temizlenirse insanlar evlerine döner. Böyle olursa Avrupa'ya göç de azalır.''