Yılbaşında 400 bin hindi kesilecek

Yılbaşında 400 bin hindi kesilecek

Yılbaşı döneminde 400 bin hindinin satılması bekleniyor. Yılbaşı sofralarında hindi görmek isteyenlerin ise 3 seçeneği bulunuyor. Birinci seçenek, markalı ürünleri marketlerden satın almak, ikincisi pazarlara gitmek. Üçüncüsü ise hazır servis yapan firmalara sipariş vermek. Marketlerde satılan 5-6 kilogram hindi için 60-70 lira, pazarlardaki için 70-100 lirayı gözden çıkarmak gerekirken, hazır servislerde fiyat 190 liradan başlıyor.

YILLIK HİNDİ ÜRETİMİ 45 BİN TON

Hürriyet'e konuşan Bolca Hindi'nin Genel Müdürü Kamil Erbayram, "Bu yılki toplam üretimimiz 13 bin ton civarında. Hedefimiz yıllık üretim kapasitemiz olan 30 bin ton üretim miktarını en kısa sürede yakalayabilmek. Türkiye'de yıllık hindi eti üretiminin 45 bin ton olduğu tahmin ediliyor. Entegre kanatlı firmaları biyogüvenlik açısından üretimleri kapalı sistem gerçekleştiriyor. Pazarlarda satılan hindilerden tüketicilerimizin satın almalarını tavsiye etmiyoruz."

YILBAŞINDA 400 BİN HİNDİ

Yılbaşında hindi tüketimi hakkında da bilgi veren Kamil Erbayram, "ABD ve AB ülkelerinde kişi başı hindi eti tüketimi yıllık 6-8 kilogram arasında değişiyor. Ülkemizde ise bu rakam yılda 0.5 kilogram seviyesinde. Yılbaşında hindi tüketicileri talebi karşılayabilmek için kapasitelerini bir miktar artırıyor. Ancak bu miktar yıllık üretimimiz içersinde çok fazla bir öneme sahip değil. Hindinin sadece yılbaşı dönemlerinde ilgi görmesini değil yılın 12 ayı boyunca ilgi görmesi için çalışmalarımızı devam ettiriyoruz. Bu yılbaşında 180 bin adet hindi kesmeyi planlıyoruz. Yılbaşında markalı olarak bu yıl toplam 350 - 400 bin adet hindinin satılacağını tahmin ediyorum" diye konuştu.

SATIŞIN YÜZDE 85'İ ARALIKTA GERÇEKLEŞİYOR

Hindi eti tüketiminin et tüketimi içinde en az paya sahip olduğunu söyleyen Banvit Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Görener, şu bilgileri verdi: "Hindi etinin akıllarda daha çok bir yılbaşı ritüeli olarak yer alması nedeniyle, tüketimi de yılbaşı sezonunda yoğunlaşıyor. Bu nedenle tüketim yılın geneline yayılamıyor ve tüketim – üretim dengesi yavaş ilerliyor. Yıl bazında düşünürsek, parça satışlarımız bir yana, 'bütün hindi' satışlarımızın yaklaşık yüzde 85'ini aralık ayı içinde gerçekleştiriyoruz. Bu yılbaşı sezonunda Banvit olarak 160 bin adet hindi satmayı hedefliyoruz."