YPG armalı üniformalar ABD'den

üniforma

Rakka operasyonunda Suriye PKK'sı PYD'nin askeri birimine ait 'YPG' peçli üniformalar giyen ABD askeri tepki toplarken, bu üniformaları da ABD'nin tedarik ettiği ortaya çıktı.

Yeni Şafak'ın haberine göre, PYD/YPG öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) giydiği 'YPG' armalı üniformalar, Amerikan kargo uçaklarıyla Suriye'ye sokuldu. ABD, Bağdat üzerinden Şengal'e 8 bin 500 adet elbise ulaştırdı. Rakka operasyonunda YPG'liler ile ABD askerleri aynı üniformaları giydi.

Kamuflaj giysilerinin üzerine yapıştırdıkları 'YPG' peçiyle fotoğraf vermekten çekinmedi. Terör örgütü PKK'nın Suriye kolunda aktif görevler alan Amerikan askerlerinin bu fotoğrafı vermesindeki amaçlardan birinin de Rusya'ya karşı 'algı yönetimi yapmak' olduğu belirtiliyor.

YPG PEÇLİ DANIŞMAN!

ABD kargo uçaklarıyla Şengal'in kuzeyindeki Ebu Hacer Havalimanı'na sevk edilen, buradan da PYD/YPG'lilere dağıtılan Amerikan üniformaları, bölge şartlarına özel olarak hazırlandı.

Rakka operasyonunda elbiseye terör örgütünün peçini de takınca ABD, “YPG müttefikimiz, terörist görmüyoruz, askeri danışmanlarımızın bölgede kamufle olması gerekiyor" diye açıklama yapma gereği duydu.

Bölgedeki muharip varlığına 'askeri danışman' süsü veren ABD'nin yasalarına göre, askerlerin bir başka ülkede başka bir grup ya da ülkenin üniformasını giymesi yasak.

Ancak ABD, Irak ve Suriye'deki gücünü 'askeri danışman' statüsünde konumlandırdığı için bu suçtan sıyrılabiliyor.

ALGI İÇİN Mİ ?

Başkanlık seçimleri öncesi Irak ve Suriye'deki askeri varlığını artıran ABD'nin bölgede 310'larda olan asker sayısı son günlerde 3 bin 400'e ulaştı.

Bunların büyük bir kısmının da Suriye'de görev yaptığı öğrenildi. Öte yandan bölge kaynaklarına göre ABD, 'YPG' armalı asker fotoğrafını isteyerek verdi. Kısa bir süre öncesine kadar YPG'nin Rusya mı yoksa ABD ile mi birlikte hareket edeceği tartışılıyordu.

ABD'nin de bu fotoğrafla 'müttefik' olarak gördüğü YPG'yi Rusya'dan uzaklaştırmayı amaçlayan bir algı operasyonuna imza attığı kaydedildi. Kaynaklar, ABD'nin tüm çabasına karşın Suriye'deki PYD/YPG güçlerinin daha çok Rus kontrolünde olduğunu belirtiyor.