Yunan Başbakan Avrupalı liderlere plan sunacak
Ajanslar

 Aleksis Tsipras

Yunan liderin, ülkesinin borç krizini aşabilmesine yönelik sunacağı önerilerde, Yunanistan'ın borçlarının yüzde 30'unun silinmesi talebini içerdiği belirtiliyor.

Euro Grubu maliye bakanları ise, kurtarma paketinin koşullarını pazar günü yapılan referandumda reddeden Yunanistan'dan yeni öneriler beklediklerini açıklamıştı. Bu açıklamaların ardından ise, Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da Yunanistan'ın "ciddi" önerilerle gelmesini istedi.

BANKALAR 2 GÜN DAHA KAPALI

Bugün açılması beklenen Yunan bankalarının ise gelişmelerin ardından bugün ve çarşamba günü de kapalı kalacağı öğrenildi. Bankacılar Birliği Başkanı Louka Katseli, pazartesi yapılan görüşmelerin ardından sürecin uzatıldığını açıkladı.

Avrupa Merkez Bankası (ABM) ise nakit sıkıntısı çeken ve iflasın eşiğine gelen Yunan bankalarına acil nakit desteği sağlamaya devam edeceğini duyurdu.

Yunan Başbakan Avrupalı liderlere plan sunacak

BANKALARIN HİÇ NAKDİ KALMADI

Bunların yanında BBC ekonomi editörü Robert Peston bankalara, Yunanistan Merkez Bankası üzerinden kullandıkları 89 milyar euroluk acil likidite desteği için daha fazla teminat göstermeleri gerektiğinin bildirildiğini söylüyor.

Peston’a göre, bu bankaların sahip olduğu yedek nakdin azalması anlamına geliyor ve dört büyük Yunan bankasından birinin neredeyse hiç nakdi kalmadığı anlaşılıyor.

BANKALAR 10 GÜN DAHA AYAKTA TUTULMALI

Yunanistan Ekonomi Bakanı Yorgos Stathakis BBC’ye, müzakerelerin başlayabilmesi için Avrupa Merkez Bankası’nın Yunan bankalarını yaklaşık 10 gün daha ayakta tutması gerektiğini söyledi.

Euro Bölgesi, bugün Maliye Bakanları Liderler Zirvesi'nin ardından bir araya gelecek.

Çipras, IMF tarafından yeni yayımlanan bir raporda, Yunanistan’ın 300 milyar eurodan fazla olan borcunun yeniden yapılandırılması gerektiğinin teyit edildiğini söyledi.

"KOŞULSUZ BORÇ SİLME PARA BİRİMİNE AĞIR DARBE İNDİRİR"

Fakat Almanya Ekonomi Bakanı ve Maliye Bakanı Sigmar Gabriel, koşulsuz borç silmenin ortak para birimine ağır darbe indireceği uyarısında bulundu. Sözlerine devam eden Gabriel, "Yunan hükümetinin, gerçekten yeniden müzakerelere oturmak istiyorsa, diğer 18 üye ülkenin koşulsuz borç indirimine gidemeyeceğini kabul etmesini umuyorum" dedi.