Yunanistan referandum kararı aldı
AA

Yunanistan referandum kararı aldı

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, dün kreditörlerle sürdürülen görüşmelerin tıkanması üzerine, Brüksel’den Atina’ya döndü ve akşam saatlerinde bakanlar kurulunu acilen topladı.

ÇİPRAS TELEVİZYONLARDAN HALKA SESLENDİ

Başbakanlık konutunda gerçekleştirilen ve yaklaşık 5 saat süren bakanlar kurulu toplantısının ardından televizyonlardan halka seslenen Çipras, Avrupalı kurumların anlaşma karşılığında öne sürdüğü koşulların kabul edilip edilmemesini halk oylamasına sunma kararı aldıklarını açıkladı.

5 TEMMUZ'DA REFERANDUM YAPILACAK

Çipras, IMF ve Avrupa Merkez Bankası'nın Yunanistan'a sundukları önerilerin "ültimatom" niteliği taşıdığını ve Yunan halkını aşağılayıcı boyutlarda olduğunu söyledi. Referandumun 5 Temmuz'da yapılacağını belirten Çipras, bu konuda siyasi parti liderleri ve Avrupalı liderlerin de bilgilendirildiğini söyledi.

HALK OYLAMASININ SONUCUNA UYACAK

Çipras, Yunan halkının bu konuda baskı ve şantajlara maruz kalmadan özgür iradesiyle karar vermesi için, Avrupalı kurumlardan 30 Haziran’da sona eren Yunanistan’ın kalkınma programının bir süre daha uzatılmasını yazılı olarak talep edeceğini belirtti. Kreditörlerin öne sürdüğü koşulların sonu gelmeyen kemer sıkma politikalarını kabul etmek anlamına geldiğini ifade eden Çipras, buna rağmen halk oylamasının sonucu ne şekilde olursa olsun buna uyacağını bildirdi.

Yunanistan referandum kararı aldı

SİYASİ ÇEVRELERE GÖRE BU REFERANDUM EURO'YA EVET YA DA HAYIR DEMEK

Bu arada, başbakanlık konutundan çıkışta gazetecilere açıklamalarda bulunan Enerji, Çevre ve Üretim Yeniden Yapılandırma Bakanı Panayotis Lafazanis ve İdari Reformlardan Sorumlu Bakan Yardımcısı Yorgos Katruggalos, hükümetin halk oylamasındaki tutumunun "hayır"dan yana olacağını kaydettiler. Siyasi çevrelere göre ise bu referandum, Euro’ya evet ya da hayır anlamı taşıyacak.

Haber Kaynağı: Anadolu Ajansı (AA)